Bewonerszorgen rondom nieuwe Gerrit Krolbrug zijn nog niet weggenomen

De Gerrit Krolbrug
De Gerrit Krolbrug © Merijn Slagter/RTV Noord
De zorgen van bewonersorganisaties in de stadswijken De Hunze, Van Starkenborgh, Beijum en de Korrewegwijk over de vervanging van de Gerrit Krolbrug zijn nog niet weggenomen na de meest recente informatieavond.
De brug is aan vervanging toe omdat de vaarweg tussen Lemmer en Delfzijl wordt aangepakt. De brug maakt onderdeel uit van die vaarroute.

Varianten

De afgelopen tijd heeft Rijkswaterstaat tijd meerdere nieuwe brugvarianten onderzocht. Eén van die varianten is een bewonersontwerp. Omwonenden willen een lagere brug aanleggen dan Rijkswaterstaat voor ogen heeft.
De ideale brug van Rijkswaterstaat heeft een hoogte van 5,5 meter, die van de omwonenden gaat uit van 2,18 meter. Dat is dezelfde hoogte als de huidige Gerrit Krolbrug. Volgens de bewonersorganisaties is een te hoge brug niet wenselijk voor fietsers. Daarnaast willen ze graag een scheiding tussen het fiets- en autoverkeer.

Onvrede

De drie bewonersorganisaties hebben eerder deze week aan onder meer de gemeente Groningen laten weten dat ze vinden dat hun brugplan in vergelijking met de andere twee plannen onevenwichtig is beoordeeld.
'Helaas moeten wij concluderen dat de uitgebreide en de daaruit getrokken conclusie over de haalbaarheid van de Bewonersvariant, in vergelijking met de beoordeling van de beide andere varianten, naar onze mening volstrekt onevenwichtig is', aldus de organisaties in een brief.

Raad

De gemeenteraad heeft zich eerder dit jaar ook uitgesproken over de maximale hoogte van de burg. Bijna de voltallige raad wil niet dat de brug hoger wordt dan 4 meter. Een woordvoerder wil op dit moment niet verder ingaan op de situatie rondom de brug. Ze laat weten dat er begin september meer duidelijkheid komt vanuit Rijkswaterstaat.
Rijkswaterstaat laat desgevraagd weten dat ze voorlopig geen mededelingen doen over de nieuwe Gerrit Krolbrug. Op 3 september is een overleg, met onder meer de gemeente Groningen, daarna zal er meer duidelijkheid komen.