Problemen met viaduct zuidelijke ringweg, één rijstrook dicht

Aanpak Ring Zuid onderzoekt de constructie van het ringwegviaduct over het Oude Winschoterdiep. Het werk aan de weg is donderdag per direct stilgelegd nadat metingen daar aanleiding voor gaven.

Vanwege het onderzoek is één rijstrook van de weg richting Hoogezand dicht. Om precies te zijn het deel tussen het Julianaplein en de afrit Europaweg. De stremming duurt nog zeker tot zondagochtend.

Wat is er loos met het viaduct?

Aanpak Ring Zuid heeft op diverse 'kritieke gebouwen en viaducten' meters aangebracht. Die geven aan in welke mate het werk aan de weg invloed heeft op een constructie. Donderdag gaf de waarde bij het viaduct over het Oude Winschoterdiep aanleiding om het werk direct stil te leggen, vertelt woordvoerder Carolien Fischer.

We vermoeden dat het brughoofd van boven naar beneden beweegt
Carolien Fischer - Aanpak Ring Zuid

'In de ondergrond van het viaduct zijn zettingen (het samendrukken van grond, red.) opgetreden. Mogelijk zijn die ontstaan door het intrillen van damwanden. We vermoeden dat de problemen zich voordoen in het brughoofd. Dat is de staander van het viaduct waar de weg op rust.'

Wie over het viaduct rijdt, ziet daar volgens Fischer geen afwijkingen aan het wegdek. 'Alleen als je nauwkeuriger kijkt zie je dat er een soort geleidelijke overgang zit. We vermoeden dat het brughoofd van boven naar beneden beweegt.'

Over de stabiliteit van het viaduct heeft Aanpak Ring Zuid geen twijfels.

Proef op de som

Tot nu toe hebben onderzoeken nog niet aangetoond waar de problemen door ontstaan. Daarom ondergaat het viaduct in de nacht van zaterdag op zondag een 'belastingsproef'. Dat houdt in dat er meerdere vrachtwagens over de weg rijden. Die test moet uitwijzen hoe de constructie reageert.

Tijdens die inspectie is ringweg tussen het Julianaplein en de afrit Europaweg volledig afgesloten.

Ander project vertraagd

Vanwege het onderzoek bij het viaduct kunnen andere werkzaamheden, bij het Zuiderpark, niet doorgaan, meldt de gemeente Groningen.

Lees ook:
- Intrillen damwanden Oude Winschoterdiep duurt nu tot eind juli
- Alles over de zuidelijke ringweg

Meer over dit onderwerp:
zuidelijke_ringweg
Deel dit artikel:

Recent nieuws