Files in Vinkhuizen: perenbomen na 1,5 uur op (update)

Het loopt storm in Vinkhuizen
Het loopt storm in Vinkhuizen © Peter Dijkstra
De actie waarbij perenbomen worden weggegeven heeft gezorgd voor enorme drukte in de Groninger wijk Vinkhuizen. De bomen zijn 1,5 uur na het begin van de actie allemaal op.
'Er staat me een file', zegt verslaggever Joyce Kranenborg, die verslag wilde doen van de actie. 'Ik ben er nog lang niet', zegt ze tegen 14.00 uur, terwijl ze eigenlijk rond 13:15 voor op plaats van bestemming had willen zijn.

'Eén grote chaos'

'Het is één grote chaos', zegt Kranenborg. 'Het staat helemaal vast. Mensen draaien om, maar dat lukt eigenlijk niet eens.'
De organisatie zegt veel mensen teleur te moeten stellen. De actie begon om 13.00 uur, rond 14.30 uur was de voorraad al op. Om die reden werd nog maar één boom per persoon weggegeven: aan het begin van de actie kon iedereen er nog vijftig krijgen.
'Het is echt fantastisch, een mega-succes', zegt Jaliene Kwakkel namens de organisatie. 'We zijn blij dat alle bomen weg zijn, want het idee is om de provincie te vergroenen. Bovendien hebben we de bomen gered van de verbrandingsoven.'

Twee bomen mee

Eén van de mensen die wel bomen heeft weten te bemachtigen, kwam met de fiets. 'Wij hebben er twee meegenomen. We hebben een tuin, daar kan ik lekker wat fruit neerzetten. Bovendien is de conference een lekkere peer. Ik ga de boom meteen planten', zegt de man.

4.000 bomen voor de export

In de stad Groningen werden zaterdag 4.000 perenbomen weggegeven. De bomen waren eigenlijk bedoeld voor de export, maar dat kon door de coronacrisis niet doorgaan.
De organisatie laat weten later dit jaar met een nieuwe actie te komen. Er komt dan een tour langs alle gemeenten. 'We hopen dan minder file te veroorzaken', besluit Kwakkel.
Dit artikel is aangepast toen alle perenbomen op waren