'Irritant figuur' moet 81 dagen de cel in

In de rechtszaal
In de rechtszaal © Jos Schuurman/FPS
'Als ik het dossier lees, dan denk ik: wat een stelletje irritante figuren', zei de rechter tegen een 23-jarige man uit Stadskanaal. De man werd voor vier diefstallen en twee vernielingen veroordeeld tot een celstraf van 181 dagen.
Daarvan zijn honderd dagen voorwaardelijk.
De Knoalster stal in juli 2018 een mini-bike in Nieuw-Buinen. De diefstal was op camera vastgelegd. Ook pinde hij in Stadskanaal met andermans pasje en stopte het geld ongevraagd in eigen zak. Hij stal in een opvang in Stadskanaal een laptop en in een supermarkt een busje deodorant.

Met minderjarigen op pad

In oktober van dat jaar gooide hij in zijn woonplaats bij een juwelier en een elektronicazaak een ruit in. De juwelier claimde 14.000 euro aan schade. Die was onvoldoende onderbouwd en werd niet toegewezen.
Het ingooien van de ruiten noemde de rechter 'met name irritant'. Dit deed de man samen met minderjarigen die inmiddels voor de kinderrechter zijn verschenen.

Enorm strafblad

De 23-jarige beaamde dat hij in die periode voor veel overlast zorgde. Hij vond de uitlating 'irritant' van de rechter dan ook wel terecht: 'Zeker, zeker', zei de man.
Hij heeft een enorm strafblad op zijn naam staan en zit nu 73 dagen vast. Hij blijft tot 1 september in de cel en wordt dan opgenomen in een kliniek in Amersfoort.