Studentenbonden voeren dinsdag actie tegen hoge huren studentenkamers (update)

Studentenvakbonden voeren dinsdagmiddag op de Grote Markt in Groningen actie tegen de hoge huurprijzen voor studentenkamers.

De actie is onderdeel van een landelijk protest dat deze week in vijf studentensteden in Nederland wordt gevoerd. De actie begint maandag in Wageningen, waar tenten worden opgezet. Op een bord staat hoeveel een studentenkamer van hetzelfde aantal vierkante meters kost.

Hoe de actie er in Groningen precies uitziet, wil voorzitter Lyle Muns van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) nog niet kwijt. 'Anders gaat de verrassing eraf. Maar ook op de Grote Markt staan borden.' De actie begint om 15.30 en duurt tot 17.00 uur.

Voor het protest hebben de Groninger Studentenbond, de LSVb en jongerenvakbond FNV Young & United de handen ineen geslagen.

Tekort drijft prijzen op

Volgens de initiatiefnemers zijn kamerhuren van 400 euro redelijk, maar in Amsterdam en Utrecht is een huur 700 euro per maand of hoger al geen uitzondering meer. Ook in Groningen komen dergelijke excessen voor. Vanwege het tekort aan studentenwoningen kunnen particuliere verhuurders en huisjesmelkers de prijzen enorm opdrijven.

'Je hebt wel een puntensysteem, maar kamerverhuurders vragen soms wat ze willen. Mensen willen een plek hebben en nemen die honderden euro's extra soms op de koop toe', weet voorzitter Jan Willem Leeuwma van de Groninger Studentenbond.

Studentenbudget onder druk

Het beperkte studentenbudget komt daardoor nog verder onder druk te staan, stelt LSVb-voorzitter Muns.

'Sinds 2017 zijn de kamerprijzen landelijk gezien met 12 procent gestegen en ze wáren al hoog. Kamers slokken een steeds groter deel op van het studentenbudget. Sinds de invoering van het leenstelsel is het bijna niet meer mogelijk om zonder schulden af te studeren. Alleen als je veel werkt of als je ouders alles betalen, lukt dat nog.'

Hoge studieschulden

De LSVb en FNV Young & United zijn daarom de campagne 'Niet mijn schuld' gestart, waarmee ze het leenstelsel proberen af te schaffen. 'Je moet dan ook iets doen aan die hoge huurprijzen', vindt Muns.

Volgens voorzitter Jan-Willem Leeuwma van de Groninger Studentenbond kan dat vooral door meer studenten- en jongerenhuisvesting bij te bouwen.

Goed zoeken en huurcontract checken

In tussentijd zit er voor studenten niets anders op dan goed te blijven zoeken naar betaalbare huisvesting via internet en Facebook. Leeuwma adviseert studenten bovendien om langs te komen op het GSb-kantoor: 'Wij hebben een huurteam dat je huurcontract kan controleren.'

Behalve in Groningen en Wageningen wordt deze week ook nog geprotesteerd in Amsterdam (woensdag), Utrecht (woensdag) en Nijmegen (donderdag).

Ben jij een student met hoge kamerhuur of ervaar je andere problemen met je huurcontract? We horen je verhaal graag. Mailen kan naar redactie@rtvnoord.nl.

Meer over dit onderwerp:
woneninstad studenten
Deel dit artikel:

Recent nieuws