Bietenboeren willen ontheffing voor gebruik bestrijdingsmiddel

De bietensector wil dat bietentelers tóch gebruik mogen maken van een bestrijdingsmiddel om luis te bestrijden.

De sector vindt dat minister Carola Schouten van Landbouw om een tijdelijke ontheffing voor het gebruik van deze zogeheten neonicotinoïden moet vragen in Brussel.

Die stoffen werden verwerkt in een coating rond het bietenzaad, zodat het plantje direct na het ontkiemen beschermd was tegen luizen. De luizen verspreiden het zogeheten vergelingsvirus, dat zeer schadelijk is voor de suikerbiet.

Schadelijk voor bijen

De Europese Commissie verbood het gebruik van deze bestrijdingsmiddelen in 2018, omdat het schadelijk zou zijn voor bijen.

De bietenboeren vinden het verbod onzin, omdat bieten geen bloeiende planten zijn waar bijen op af komen. Maar volgens deskundigen kunnen de neonicotinoïden in de grond terecht komen en jaren later nog voor problemen zorgen.

Ontheffing Frankrijk

De boeren en de bietenverwerkers zeggen dat er een miljoenenschade is ontstaan doordat het middel niet meer gebruikt mag worden. De sector komt nu in het geweer, omdat Frankrijk stappen onderneemt om een vrijstelling te krijgen. Naar verwachting volgen andere Europese lidstaten.

Daardoor zou de concurrentiepositie van de Nederlandse bietentelers kunnen worden aangetast.

De tijdelijke ontheffing zou moeten gelden totdat er een beter alternatief is gevonden voor de neonicotinoïden.

Lees ook:
- Boze boeren balen van bietenschema Cosun
- Suiker Unie heet voortaan Cosun Beet Company
- Bietenboeren balen van ban op bestrijdingsmiddel

Meer over dit onderwerp:
natuur boeren
Deel dit artikel:

Recent nieuws