Huisarts rekent vakantiegangers zonder klachten 80 euro voor een coronatest

Er wordt een coronatest bij iemand afgenomen
Er wordt een coronatest bij iemand afgenomen © EPA
Het gezondheidscentrum Medisch Centrum Helperpark in Stad biedt vakantiegangers tegen betaling een coronatest met een schriftelijke uitslag aan. Voor bepaalde vakantielanden moet je een negatief testresultaat kunnen laten zien.
Het Medisch Centrum Helperpark rekent vakantiegangers 79,50 euro voor een coronatest en 10 euro extra als ze ook een gezondheidsverklaring nodig hebben.

Griekenland en Marokko eisen negatieve testuitslag

Vooral reizigers die naar Griekenland of Marokko gaan, maken gebruik van de test. De overheid van die landen eist dat toeristen aan de grens een negatieve testuitslag van maximaal drie dagen oud laten zien. De GGD geeft zo'n schriftelijke uitslag niet: zij bellen de uitslag alleen door.
Vakantie is een eigen keuze, dan wordt de test niet vergoed
Gerben Lochorn - huisarts in gezondheidscentrum
Bovendien roept de GGD op je alleen te laten testen als je coronagerelateerde klachten hebt. Bij het gezondheidscentrum kunnen mensen ook zonder klachten terecht. Dan wordt wel de 79,50 euro in rekening gebracht. 'Vakantie is een eigen keuze, daarom wordt de test niet vergoed', zegt Gerben Lochorn, huisarts van het Medisch Centrum.
Al bestaan er wel uitzonderingen. 'Sunweb, TUI en Corendon betalen de test voor de reizigers', zegt Lochorn. Maar bezoek je zelfstandig familie in Marokko, dan betaal je wel.'

Als je klachten hebt, blijft de test gratis

Lochorn benadrukt dat mensen met coronaklachten zich bij hem altijd gratis kunnen laten testen. 'Mensen met klachten komen ook in een andere ruimte binnen dan mensen zonder klachten. De gezonde en mogelijk besmette mensen komen elkaar nergens tegen.'