Bezwaarmakers Beetse Koel'n: 'Op de Veluwe zet je toch ook geen zonnepanelen?'

Bezwaarmakers Anco Pruiksma (links) en Klaartje Duijm (rechts) voelen zich niet gehoord
Bezwaarmakers Anco Pruiksma (links) en Klaartje Duijm (rechts) voelen zich niet gehoord © Martijn Klungel/RTV Noord
Omwonenden van de recreatieplas in Sellingerbeetse zijn naar de rechter gestapt. Ze proberen alsnog het zonneparkplan op zwemplas de Beetse Koel’n tegen te houden.
Ongeveer vier maanden geleden gaf de gemeente Westerwolde groen licht voor de bouw van het drijvende zonnepark.
Bezwaarmaker Anco Pruiksma komt met twee volle papierbinders aanlopen: ‘Afgelopen zaterdag heb ik nog het verweerschrift van de gemeente ontvangen’, zegt hij. De stapel met documenten is zo’n 15 centimeter dik.

Blokkeren

Samen met zijn vrouw Eleonore en buurtgenoot Klaartje Duijm probeert hij al langer de zonneparkplannen tegen te houden. Tijdens raadsvergaderingen spraken ze in, omdat volgens hen sommige meningen niet in gemeentelijke verslagen terechtkwamen. Ook zetten ze petities op tegen het zonneparkplan.
Nu gaat Pruiksma het dus niet in de raadszaal proberen, maar in de rechtszaal. En die 15 centimeter aan papier heeft hij nodig om zijn punt te maken. ‘Geen glas op de plas’, aldus Pruiksma. Volgens hem gaat een zonnepark in tegen de visie op het gebied die in 2016 is vastgesteld. Daarin zou staan dat het gebied onder andere ontwikkeld moet worden tot natuurgebied met recreatie.
Volgens Pruiksma passen zonnepanelen niet binnen die visie: ‘Je zet toch ook geen zonnepanelen op de Veluwe?’, stelt hij.
Het is niet terecht dat men stelt dat alle maatregelen geconcentreerd zouden moeten worden op en rond de plas
Gemeente Westerwolde

Geen juridische status

Maar de gemeente Westerwolde laat weten dat de visie waar Pruiksma naar verwijst, over een veel groter gebied gaat. ‘Het is niet terecht dat men stelt dat alle maatregelen geconcentreerd zouden moeten worden op en rond de plas’, aldus een woordvoerder van de gemeente.
Ook zou de gemeenteraad nadrukkelijk hebben gezegd dat de visie geen juridische status heeft. Meer recente besluiten over duurzaamheid hebben de zonnepanelen daarom mogelijk gemaakt.
Daarnaast zegt de gemeente dat de plas en het strandje aan de noordkant geen recreatieve bestemming hebben. Het is privé-eigendom van het zandwinningsbedrijf. ‘Daar kunnen nu wel mensen komen, maar er hoeft daar niemand toegelaten te worden’, stelt de gemeente.
Het openbaar toegankelijke stukje natuurgebied dat in privé-eigendom is
Het openbaar toegankelijke stukje natuurgebied dat in privé-eigendom is © Martijn Klungel/RTV Noord

Zandwinning

De gemeenteraad van Westerwolde ging eind april akkoord met het veelbesproken zonneparkplan. Initiatiefnemers Kremer Zand en Grind en ontwikkelaar GroenLeven willen panelen plaatsen op de zwemplas in Sellingerbeetse. De opgewekte stroom wordt gebruikt voor de zandwinning.
Het bedrijf is van plan om een verwerkingsinstallatie te verplaatsen naar een nabijgelegen industriegebied, waardoor overlast van af- en aanrijdende vrachtwagens verdwijnt.