Raad van State buigt zich over ontwikkeling Sontplein in Stad

Een foto van hoe het nieuwe winkelplein eruit moet komen te zien
Een foto van hoe het nieuwe winkelplein eruit moet komen te zien © kbwonen.nl
De gemeente Groningen ligt in de clinch met de projectontwikkelaars van het nieuwe Winkelpark Sontplein. Maandag stond de gemeente tegenover de Stichting Exploitatie Winkelpark Sontplein (SEWS) bij de Raad van State.
De ontwikkeling van het winkelplein verloopt al langere tijd stroef. Sinds vorige maand communiceert de gemeente niet meer met SEWS, meldt het Dagblad van het Noorden. Ook een onafhankelijke bemiddelaar heeft de partijen niet dichter tot elkaar gebracht.
Het overleg met de andere projectontwikkelaar Aprisco is inmiddels opgeschort. Het bedrijf zorgde eerder voor de komst van Kwantum en Decathlon naar het Sontplein.

'Meer bewijs'

De andere projectontwikkelaar, SEWS, spande onlangs een rechtszaak aan tegen de gemeente omdat zij geen toestemming geeft voor de komst van winkelketens Action, Big Bazar, Beter Bed, Beddenreus en Carpetright. De gemeente Groningen vreest dat de komst van de ketens leidt tot leegstand in het centrum.
De gemeente wil dat SEWS het tegendeel bewijst en wil dat er eerst meer onderzoek wordt gedaan, bleek maandag tijdens de zitting. De advocaat van SEW benadrukte tijdens de rechtszaak dat dit 'al lang en breed is aangetoond' en dat winkels elkaar op geen enkele manier in de wielen rijden. Het vastgoedbedrijf hoopt dan ook dat de hoogste bestuursrechter alsnog de vergunning goedkeurt.

Omslag

De raadsman wees erop dat de gemeente tot drie jaar geleden nog positief tegenover de plannen stond. Dat veranderde volgens hem toen de binnenstadwinkeliers bij de wethouder aan de bel trokken en de verkiezingen voor de deur stonden.
Tijdens de rechtszaak bleek dat Groningen toch wel enige beleidsruimte heeft om zelf te beslissen wat ze wel en niet op het Sontplein wil hebben. Een Groningse woordvoerder zei te vrezen dat de winkelleegstand in het centrum snel kan toenemen, mocht bijvoorbeeld de Blokker naar het Sontplein vertrekken. 'Als er één schaap over de dam is, volgen er meer', zo legde de gemeentewoordvoerder uit.
SEW is er juist van overtuigd dat meer winkels op het plein Groningen uiteindelijk aantrekkelijker maken als winkelstad. Verder vindt de ontwikkelaar het vreemd dat in andere steden, zoals Leeuwarden, dit soort winkelketens wel op de meubelboulevard gevestigd mogen zijn.
De Raad van State doet tussen de zes en twaalf weken uitspraak.