Rechter buigt zich opnieuw over zaak-Gonda Smit

GRONINGEN - Voor de Groninger rechtbank is maandag het proces tegen Reinier Smit begonnen. Hij wordt verdacht van de moord op zijn vrouw Gonda Smit.
Gonda Smit werd twaalf jaar geleden dood gevonden na een brand in haar huis in Hoogezand. Haar man wordt ervan verdacht haar te hebben vermoord en brand te hebben gesticht in de woning. Hij is meerdere keren aangehouden, maar moest telkens worden vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs. Smit heeft altijd ontkend iets met de dood van zijn vrouw te maken te hebben.
Het Openbaar Ministerie (OM) denkt nu voldoende bewijs te hebben om de man alsnog te kunnen vervolgen. Zo is er de verklaring van de dochter van Gonda en Reinier Smit. Zij was in 1996 vijf jaar en verklaarde in 2004 zich te kunnen herinneren dat haar ouders op de avond van de brand ruzie hadden.
De advocaat van Smit, Erik de Mare, hecht weinig geloof aan deze zogeheten 'hervonden herinnering' en bestrijdt dat er sprake is van nieuwe feiten. Hij stelt daarom dat een nieuwe strafzaak ongegrond is. Hij vroeg maandag de rechter dan ook om van de behandeling van de zaak af te zien, maar dit verzoek werd afgewezen. De rechter vindt dat er wel degelijk nieuwe aanknopingspunten zijn voor een zaak.
De rechtszaak wordt bijgewoond door onder meer de ouders en dochter van Gonda Smit.