Wint ook Appingedam een landelijke prijs?

Het karakteristieke centrum van Appingedam
Het karakteristieke centrum van Appingedam © Albert Jan de Boer
Nadat Winsum verkozen is tot allermooiste dorp van Nederland, jaagt Appingedam op een andere landelijke prijs: de Erfgoedprijs 2020. Daar is alleen wat geduld voor nodig.
De winnaar zou afgelopen voorjaar al bekend worden gemaakt, maar dat is vanwege het coronavirus naar september verschoven.

Groningse gemeente nog nooit gewonnen

Samen met Noordenveld, Alkmaar en Schouwen-Duivenland is Appingedam één van de vier genomineerden. De prijs gaat naar de gemeente die het meest innovatief omgaat met cultureel erfgoed.
De winnaar van de juryprijs krijgt 25.000 euro van de BNG Bank. De gemeente die de meeste stemmen binnen weet te slepen, wint de publieksprijs. Die ging nog nooit naar een Groningse gemeente.
Damster wethouder Annalies Usmany (Lokaal Belang Eemsdelta) hoopt dat veel Groningers gaan stemmen: 'Het is magisch dat Winsum benoemd is tot allermooiste dorp van Nederland. Wij zijn een stad. Als Appingedam de meest prestigieuze cultuurprijs zou binnenhalen, zou dat prachtig zijn.'

Impuls voor toerisme

Maar wat zou deze prijs betekenen voor Appingedam? Usmany: 'Je krijgt daarmee veel landelijke bekendheid. Veel mensen maken een dagtrip en zien dan dat Appingedam de Erfgoedprijs heeft gewonnen. Dan worden ze nieuwsgierig en gaan ze hier naartoe.'
Een speciaal geselecteerde jury heeft de vier gemeenten begin dit jaar incognito bezocht en haar keuze al gemaakt. Voor de publieksprijs is de stembus weer geopend, nadat die door het coronavirus enkele maanden dicht ging.

Digitaal stemmen

Mensen kunnen nog tot en met 21 september stemmen via de website van Kunsten 92. De al uitgebrachte stemmen blijven geldig. De winnaars van de jury- en de publieksprijs worden op woensdag 23 september bekendgemaakt.
De video die Appingedam aan de jury liet zien: