Studenten voeren actie tegen hoge kamerprijzen: 'Als samenleving oppakken'

Een woonkamer in een studentenhuis in Stad
Een woonkamer in een studentenhuis in Stad © Jos Schuurman/FPS
Enkele tientallen studenten protesteerden dinsdagmiddag op de Grote Markt in Groningen tegen de in hun ogen te hoge kamerprijzen.
De actie is onderdeel van een landelijk protest, dat deze week dagelijks in verschillende Nederlandse studentensteden wordt gevoerd. De actievoerders tekenden met krijt de grootte van studentenkamers op de grond, met daarnaast twee prijzen: de daadwerkelijk betaalde huurprijs en die prijs die het volgens de huurcommissie zou moeten zijn.
'Zelf betaalde ik 350 euro voor een kamer van vijftien vierkante meter, dat is vijftig euro teveel volgens de huurcommissie', zegt Mark Kenters. 'Over vier jaar gerekend is dat in totaal toch een behoorlijk bedrag.'

'Niet de hoofdprijs'

'Dat verschil kun je laten terugbetalen, maar je relatie met de huurbaas wordt er niet beter op. Dit is een groter probleem, dat we als samenleving moeten oppakken', vindt Kenters. 'Zorg ervoor dat huurbazen zich aan de regels houden en niet de hoofdprijs vragen.' Het probleem speelt al jaren. 'Maar dat betekent niet dat het niet opgelost moet worden', besluit hij.