'COA kan geen noodpaviljoen neerzetten zonder gemeente te informeren' (update)

Burgemeester Jaap Velema met het aanmeldcentrum op de achtergrond (bewerking: RTV Noord)
Burgemeester Jaap Velema met het aanmeldcentrum op de achtergrond (bewerking: RTV Noord) © Jos Schuurman/FPS en RTV Noord
De gemeente Westerwolde praat met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) over het noodpaviljoen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Volgens burgemeester Jaap Velema had de organisatie eerder contact moeten opnemen met de gemeente.
'Je kunt niet zomaar een hele grote tent opzetten zonder dat je daar de gemeente over informeert', zegt de burgemeester. Hij ziet overigens ook dat het om een bijzondere situatie gaat. 'Maar de opvang moet wel brandveilig zijn en het moet aan allemaal eisen voldoen', vervolgt Velema.

Capaciteitstekort

Het paviljoen, dat onderdak biedt aan asielzoekers die nog niet naar de COA-opvang kunnen, staat ruim een week op het terrein van de IND. Vanwege capaciteitstekorten en ruimtegebrek worden asielzoekers soms niet tijdig geregistreerd waardoor ze geen opvang krijgen bij het COA. Asielzoekers moeten dan de nacht in het paviljoen doorbrengen.
Als de overkapping niet aan de eisen voldoet, dan moet het weg
burgemeester Jaap Velema
Sinds dinsdag praten de gemeente en het COA over de situatie: 'We hebben erop gewezen dat het paviljoen vergunningsplichtig is en daarover hebben we nu gesprekken met elkaar', zegt Velema. Het is nog onduidelijk of het paviljoen aan de eisen voldoet. 'Als de overkapping niet aan de eisen voldoet, dat moet hij weg', aldus de burgemeester.
Daarnaast benadrukt Velema dat 2.000 asielzoekers echt het maximum aantal opvangplekken is in Ter Apel en noemt het nog net geen heilig getal. Asielzoekers die worden opgevangen in het paviljoen moeten worden meegeteld. Op dit moment zitten er ongeveer 1700 asielzoekers in het aanmeldcentrum in Ter Apel.

Lange wachtrijen

Verschillende partijen zijn al langere tijd in gesprek om de lange wachtrijen bij de identificatie en registratie van asielzoekers weg te werken.
Woensdagmiddag meldt een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid dat asielzoekers nu binnen 24 uur geïdentificeerd en geregistreerd kunnen worden. Het capaciteitsprobleem zou opgelost zijn en asielzoekers worden ook naar de aanmeldstraat in Budel gebracht, zodat er meer ruimte is in Ter Apel.
Maar het is niet uitgesloten dat sommige asielzoekers toch een nachtje moeten overnachten in het paviljoen, omdat het aanmeldcentrum met openingstijden werkt. 'Als je om kwart voor vijf binnenkomt en het gaat om vijf uur dicht, dan wordt een gezondheidscheck gedaan en dan ben je de volgende morgen als eerste aan de beurt', aldus een woordvoerder van het ministerie.
De IND en de Vreemdelingenpolitie (AVIM) hadden tot voor kort een capaciteitstekort en ook ruimtegebrek, vanwege de 1,5-meterregel.
Update: Dit bericht is aangevuld met het nieuws dat asielzoekers nu binnen 24 uur geïdentificeerd en geregistreerd kunnen worden.