Nedmag verwijst schademelders naar nieuw instituut

De Nedmag-locatie in Veendam
De Nedmag-locatie in Veendam © Google Street View
Omwonenden die zeggen schade te hebben als gevolg van de zoutwinning door Nedmag, kunnen binnenkort terecht bij de nieuwe commissie Mijnbouwschade.
Dat laat een woordvoerder van de zoutwinner uit Veendam weten. Tot deze zomer was het zo dat omwonenden die zeiden schade te hebben door zoutwinning, dit bij Nedmag zelf konden melden. Het bedrijf had dan een eigen schadeprotocol.

'Nog nooit betaald'

‘Maar in de nieuwe situatie komt dit meer op afstand te staan bij de nieuwe commissie Mijnbouwschade, die alle schade door mijnbouw zal behandelen’, zegt een woordvoerder van Nedmag. ‘Deze commissie gaat op korte termijn aan de slag.’
Nedmag heeft naar eigen zeggen tot nu nog nooit een schadevergoeding hoeven uit te keren. Het bedrijf geeft op haar website aan dat meerdere studies laten zien dat zoutwinning geen schade aan woningen als gevolg heeft. Omwonenden, verenigd in de Bewonersgroep Borgercompagnie of stichting Stop Zoutwinning, betwisten dit standpunt van het bedrijf.

Duurt wat langer

De zoutwinner heeft vijf omwonenden die onlangs schade hebben gemeld aangegeven dat het ook mogelijk is om de nieuwe commissie Mijnbouwschade naar deze melding te laten kijken, in plaats van het bedrijf zelf. ‘We hebben ze de keuze geboden. Wij staan dan meer op afstand, maar het kan zijn dat het dan wel ietsjes langer gaat duren. Dat hebben we ze ook verteld.’
De nieuwe commissie Mijnbouwschade is onlangs op 1 juli van start gegaan. Schades als gevolg van gasopslag, gaswinning uit kleine velden en zoutwinning worden door deze instantie afgehandeld. De schades als gevolg door de gaswinning in Groningen, worden afgehandeld door Instituut Mijnbouwschade Groningen.