AZC Musselkanaal opent binnenkort echt de deuren

Het asielzoekerscentrum in Musselkanaal
Het asielzoekerscentrum in Musselkanaal © RTV Noord
Hoewel er sinds afgelopen week al enkele tientallen asielzoekers in het asielzoekerscentrum (azc) in Musselkanaal zitten, wordt de opvanglocatie binnenkort pas officieel in gebruik genomen.
De handtekeningen daarvoor werden woensdagmiddag gezet door de gemeente en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).

Corona

De mensen die er nu al zitten komen uit het azc in Delfzijl. Zij zijn besmet met corona of hebben het virus mogelijk onder de leden.
De overplaatsing naar Musselkanaal maakte behoorlijk wat los in de omgeving. Buurtbewoners en ondernemers voelden zich overvallen.
'Begrijpelijk', zegt bestuursvoorzitter Milo Schoenmaker van het COA. 'Aan de andere kant zijn dit beslissingen die snel moeten worden genomen en waar veel partijen bij betrokken zijn. Dan moet je snel schakelen. Ik ben blij dat dat gelukt is, maar ik snap dat mensen dachten: wat gebeurt mij nou?'

Harde afspraak

Er zitten momenteel nog 37 asielzoekers, waaronder negen kinderen. 'Musselkanaal was vanwege deze aantallen de enige geschikte locatie die we konden vinden', stelt Schoenmaker.
Toch liet burgemeester Yvonne van Maastrigt weten dat er vanaf begin deze week niemand meer bij mocht komen. 'Dat is een harde afspraak en daar houden we ons aan', aldus de COA-bestuurder.

Schoonmaken

Dat stelt het COA wel voor een lastige situatie: waar moeten eventuele nieuwe besmette asielzoekers heen? 'Dat is moeilijk, maar dat geldt niet alleen voor het noorden, maar voor de hele regio. Ik heb er vertrouwen in dat we het oplossen, maar Musselkanaal is geen optie meer.
Sterker nog: op 8 september moet de locatie weer helemaal leeg zijn. Schoenmaker: 'Dan gaan we alles schoonmaken en daarna komen de bewoners waarvoor deze opvang bedoeld is. We hebben de ruimte hier hard nodig.'
In Musselkanaal komen straks asielzoekers die kansrijk zijn op een vergunning en statushouders vanuit het azc naar een goede start in de regio.