Westerwolde stopt met de 'oranje container'

De oranje container gaat verdwijnen in de gemeente Westerwolde
De oranje container gaat verdwijnen in de gemeente Westerwolde © Martijn Klungel/RTV Noord
Na vier voorstellen en ruim tien vergaderingen is er duidelijkheid over het afvalbeleid in de gemeente Westerwolde. De gemeente stopt met de oranje container waar verpakkingsmateriaal in kan.
Raadsleden hebben in de afgelopen twee jaar al ruim tien keer over het afvalplan gepraat. Telkens stemde de volledige oppositie en één raadslid van de coalitie, Henk Brouwer (PvdA) tegen. De plannen haalde daarom keer op keer een nipte meerderheid.
Maar woensdagavond veranderde dat en lukte het wethouder Henk van der Goot om de coalitiegenoot mee te krijgen. Brouwer wil namelijk niet stoppen met het apart inzamelen van plastic afval. Maar de gemeente gaat een proef starten zodat plastic afval wel apart ingeleverd kan worden. Dat moet dan in plastic zakken naar inleverpunten gebracht worden. En dat trok het zwarte schaap van coalitiepartij PvdA over de streep.
Dit gaat er volgend jaar veranderen in de gemeente Westerwolde
Vanaf volgend jaar:
* Verdwijnen de oranje containers in de gemeente Westerwolde. Het verpakkingsmateriaal mag in de grijze container en wordt in de fabriek gescheiden.
* Krijgen inwoners van voormalig Vlagtwedde een grotere groene container (100 liter meer). Inwoners van voormalig Bellingwedde hebben al zo'n 'grote' container.
* Kun je zakken met verpakkingsmateriaal (PMD-afval) gratis inleveren bij inleverpunten in de gemeente Westerwolde
* Wordt de afvalstoffenheffing ongeveer €40 duurder.
De voltallige oppositie stemde tegen het plan. Paul Timmermans (Lijst Timmermans) noemde het opnieuw 'goochelen met cijfers'. Volgens Wilt Meendering (CDA) misten er 'essentiële zaken' in de stukken. En de VVD vindt dat de burgers opdraaien voor de te hoge kosten.

Hoofdpijndossier

Het afvalbeleid heeft zich ontwikkeld tot hoofdpijndossier. Een eerder plan werd met pijn en moeite aangenomen, maar later bleek dat berekeningen verkeerd waren en contracten nog doorliepen. Het plan werd daarop weer ingetrokken.
In de maanden daarna kwam hetzelfde voorstel meermaals terug naar de gemeenteraad, zij het met een paar kleine aanpassingen. De volledige oppositie stemde telkens tegen, omdat er onvoldoende gekeken werd naar alternatieven en bovendien onvoldoende onderbouwd zou zijn. Ook vinden ze de kosten te hoog.
Maar volgens het gemeentebestuur was dit ‘het beste en goedkoopste plan’ en kwam daarom telkens met hetzelfde plan terug. Raadslid Wilt Meendering (CDA) heeft het ook wel een ‘A never ending story’ genoemd. Maar nu lijkt dit verhaal toch echt afgesloten te zijn.