UMCG onderzoekt rol overgewicht bij corona

Een persoon met overgewicht
Een persoon met overgewicht © ANP
Het UMCG Onderzoekt de rol van overgewicht bij coronapatiënten op de intensive care. Het Groningse ziekenhuis krijgt daarvoor 450.000 euro van ZonMw, de organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie.
Intensive care-hoofd Peter van der Voort leidt het onderzoek.
Vraag is waarom ernstig zieke coronapatiënten veel vaker overgewicht hebben dan patiënten die niet op de intensive care liggen. Ook willen de onderzoekers achterhalen waarom het juist de coronapatiënten zijn die overgewicht hebben, ook meer dan andere IC-patiënten.
We denken dat het vetweefsel zelf ook stoffen maakt die de infectie verergert
Peter van der Voort - Hoofd Intensive Care UMCG

Zorgt vet voor meer coronaklachten?

Uit recent onderzoek blijkt dat 77 procent van de coronapatiënten op Nederlandse Intensive Care-afdelingen met overgewicht kampte. Die hebben ook nog eens 44 procent meer kans om te overlijden. Vraag is waarom juist zij zo kwetsbaar zijn.
Volgens Van der Voort zijn er bij infectieziekten altijd 'veel oorzaken tegelijkertijd'. 'Maar we denken dat het vetweefsel zelf ook stoffen maakt die de infectie verergert. En juist bij mensen met overmatig buikvet. Daardoor zouden die meer risico lopen op een ernstig ziekteverloop.'
Peter van der Voort
Peter van der Voort © RTV Noord

Rol van resveratrol

Mogelijk kan het voedingssupplement resveratrol deze groep ernstig zieken helpen. Resveratrol verlaagt namelijk de hoeveelheid leptine in het bloed; een stof die ontstekingsreacties versterkt. Mensen met overgewicht hebben veel van deze stof, die wordt gemaakt in buikvet. Deze stoffen kunnen ook een ontsteking in de longen verergeren. De vraag is of dit bij corona meer het geval is dan bij andere patiënten en of resveratol inderdaad van nut kan zijn.
Van der Voort zei afgelopen voorjaar al eens tijdens een uitzending van Jinek dat dit antioxidant mogelijke positieve effecten heeft. Na zijn uitspraken op televisie ontstond er een run op het middel, dat gewoon bij de drogisterij te koop is.

Binnen twee jaar resultaat

In het laboratorium gaan de onderzoekers bloedmonsters en vetweefsel van coronapatiënten en andere patiënten vergelijken. Binnen twee jaar moet het klaar zijn; de eerste resultaten moeten al eerder beschikbaar zijn. UMCG-artsen en onderzoekers werken samen met het Amphia ziekenhuis en Amsterdam UMC.