Loppersum is duurzaamste gemeente van Nederland; Het Hogeland vierde

Zonnepanelen op een dak
Zonnepanelen op een dak © Sander Koning/ANP
De gemeente Loppersum is de duurzaamste gemeente van Nederland. De gemeente Het Hogeland staat vierde in de Duurzaamheidsindex Nederlandse Gemeenten die is samengesteld door energiebedrijf Vattenfall.
Het bedrijf heeft de duurzaamheidsindex opgesteld aan de hand van openbare data van onder meer Rijkswaterstaat en het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Zonnepanelen

De gemeenten in Groningen scoren sowieso bovengemiddeld. Landelijk heeft 9 procent van de huishoudens zonnepanelen. In Loppersum heeft een op de drie huishoudens zonnepanelen. Maar ook Het Hogeland, Appingedam, Delfzijl, Midden-Groningen en Westerkwartier scoren ruim boven het gemiddelde als het gaat om zonnestroom.
Het valt op dat veel gemeenten in het aardbevingsgebied hoog scoren op zonne-energie. Dat kan te maken hebben met de zogenoemde waardevermeerderingsregeling. Iedere huiseigenaar die meer dan 1000 euro aan bevingsschade heeft, kan het huis verduurzamen met een subsidie van maximaal 4000 euro.

Onder aan de streep

Er wordt niet alleen gekeken naar de hoeveelheid zonnepanelen, maar ook naar het aantal aanvragen voor investeringssubsidies voor duurzame energie en de mate van verstening. Loppersum scoort onder aan de streep het hoogste van alle gemeenten.