Misbruikte Jehovah's kunnen terecht bij meldpunt Slachtofferhulp

Het hoofdkantoor van de Jehovah's in Emmen
Het hoofdkantoor van de Jehovah's in Emmen © Google Street View
Mensen die binnen de Jehovah's Getuigen slachtoffer zijn geworden van seksueel misbruik, kunnen binnenkort terecht bij een meldpunt van Slachtofferhulp.
Het meldpunt 'Verbreek de Stilte' wordt uitgebreid met specifieke expertise over seksueel misbruik binnen gesloten gemeenschappen, meldt de NOS.

Buitengewoon kwalijk

Minister Dekker vindt het 'buitengewoon kwalijk' dat de organisatie niet 'alles doet om seksueel misbruik tegen te gaan en slachtoffers te helpen en te ondersteunen'. De minister gaat onderzoeken of het mogelijk is om een wettelijke meldplicht in te stellen voor seksueel misbruik.
'Slachtoffers van seksueel misbruik moeten kunnen rekenen op hulp bij het nemen van stappen richting politie en hulpinstanties. Dat houd je niet binnenskamers.'

Frank Huiting

Het misbruik binnen de geloofsgemeenschap kwam onder meer aan het licht door de Groninger Frank Huiting. Hij is zelf slachtoffer van misbruik door een lid van de Jehovah's Getuigen. Huiting is ook bestuurslid van de stichting Reclaimed Voices, die opkomt voor misbruikslachtoffers.