Airport Eelde biedt vluchten aan naar Scandinavische sneeuw

Een skiër in actie
Een skiër in actie © Pexels
Groningen Airport Eelde vliegt vanaf 17 december twee keer per week naar Scandinavian Mountains Airport in het Zweedse Sälen. De vluchten worden verzorgd door BBI-Travel.
De luchthaven ligt in de buurt van skigebieden in zowel Noorwegen (Trysil) als Zweden (Sälen).

Tweemaal per week

De vluchten van en naar Zweden vertrekken op donderdag en zondag. Ze worden uitgevoerd door luchtvaartmaatschappij AirX Charters, meldt RTV Drenthe. De maatschappij zet een Embraer 190 in met een capaciteit van zo'n honderd passagiers.
Scandinavian Mountains Airport ligt op de grens van Zweden en Noorwegen
Scandinavian Mountains Airport ligt op de grens van Zweden en Noorwegen © Google Maps

Meer bestemmingen

BBI-Travel wil in de toekomst meer noordelijke bestemmingen aanbieden vanaf Eelde, zegt directeur Henk van der Kooij. 'Het gaat om plaatsen in onder andere IJsland, Fins Lapland en Noord-Noorwegen. Scandinavian Mountains is de eerste van de zeven nieuwe winterbestemmingen.'
Details over de overige bestemmingen zijn niet bekendgemaakt.

Verlies van zomerbestemmingen

Deze week werd bekend dat Transavia volgend jaar zomer juist niet meer vanaf Eelde vliegt. De vliegmaatschappij besloot dat omdat touroperators geen belangstelling hebben om reizen vanaf Eelde voor het nieuwe toeristenseizoen in te kopen. Een rechtstreeks gevolg van de coronacrisis.
In de afgelopen jaren vloog Transavia tijdens het zomerseizoen vanaf Eelde naar Mallorca en Kreta (Heraklion). De luchthaven voert gesprekken met andere aanbieders om deze bestemmingen te behouden.