Valse start voor biomassa-test; verkeerd hout en problemen met meetapparatuur

De onafhankelijke test naar de uitstoot van de biomassa-installatie in Winschoten verloopt vrijdag alles behalve vlekkeloos.

Donderdag kwam er een vrachtwagen aan met daarin meerdere zakken hout, van een schonere soort dan waarmee eerder gestookt werd. Ook bleek dat de apparatuur voor het meten van koolmonoxide kapot is.

Andere houtsoort

Na ingrijpen van de gemeente werd besloten dat het schonere hout wel gebruikt mocht worden om proef te draaien, maar niet voor de eigenlijke test die deze vrijdag wordt afgerond.

Burgemeester Cora-Yfke Sikkema baalt van de gang van zaken. 'Zij doen iets wat wij niet hebben afgesproken, dat voelt niet goed.'

Nieuwe test

Omwonenden klagen al sinds de komst van de installatie, in februari 2019, over hoofdpijn, longklachten, een branderige geur in de wijk en zwart roet. De installatie staat midden in een woonwijk en verwarmt door het verbranden van houtsnippers het naastgelegen zwembad.

Een eerste onafhankelijke test wees uit dat de uitstoot inderdaad schadelijk was. Maar de eigenaar van de installatie vertrouwde de test niet en wilde een nieuwe, onafhankelijke test. De gemeente Oldambt gaf daarvoor toestemming.

De uitslag van de test is over twee weken bekend.

Lees ook:
- Oldambt stemt met pijn en moeite in; biomassa-installatie krijgt herkansing
- Oldambt biedt hotelovernachtingen aan tijdens biomassa-test
- Nationale ombudsman tikt Oldambt op de vingers: ‘Gemeente is tekortgeschoten’

Deel dit artikel:

Recent nieuws