GGD: komende dagen geen coronatesten mogelijk

Een meisje wordt getest op corona
Een meisje wordt getest op corona © ANP
De wachttijd voor een coronatest in onze provincie is opgelopen tot meer dan twee dagen. Dat geldt voor de twee Groningse locaties, die in het UMCG in Stad en in Veendam.
De GGD zegt dat er voldoende personeel beschikbaar is om meer tests af te nemen, maar dat het ministerie van Volksgezondheid heeft gevraagd om voorlopig niet op te schalen.
Een verdere toename van het aantal tests leidt tot te veel druk op de testlaboratoria, vreest het ministerie. De laboratoria zeggen nu met grote tekorten aan testmaterialen te kampen.

Meer regio's

Behalve Groningen geldt er ook een wachtlijst van minimaal twee dagen voor de provincies Flevoland, Friesland en de regio's Hollands Midden en Kennemerland.
Landelijk is er in 51 van de 98 locaties de komende 48 uur geen plek meer, meldt GGD GHOR Nederland.
Ook bij de GGD's in Amsterdam, Hollands Noorden, IJsselland en Drenthe is de testcapaciteit bijna uitgeput. Die regio's hebben elk nog maar één testlocatie met een aantal vrije plekken.

Tekort aan testmaterialen

Donderdagavond meldde het ministerie van Volksgezondheid dat testlaboratoria in regio's waar minder tests worden uitgevoerd hun materialen moeten afstaan aan regio's waar meer vraag is. Daardoor zullen de wachttijden voor een test ook in regio's waar genoeg testmaterialen waren oplopen.

4500 testen, 50 besmettingen

De afgelopen week hebben ruim 4500 Groningers zich laten testen. Daarvan bleken er vijftig besmet bleken met het coronavirus.
Van die vijftig besmettingen kwamen er 27 aan het licht door een test bij de GGD-testlocaties in het UMCG en Veendam. De overige coronabesmettingen zijn buiten de GGD om ontdekt, bijvoorbeeld door testen bij huisartsen of instellingen.
In het hele land hebben afgelopen week zo'n 25.000 mensen zich bij de GGD gemeld voor een test. Vorige week waren dat er gemiddeld 20.000. Het ministerie, de GGD en de laboratoria zeiden eind mei nog dat er vanaf 1 juni dagelijks 30.000 mensen konden worden getest.

Duitse hulp

Minister De Jonge verwacht dat er de komende tijd dagelijks duizenden coronatests meer kunnen worden gedaan dan nu, omdat er laboratoriumcapaciteit wordt ingekocht in Duitsland.