Olaf Vos nieuwe coördinator bij Centrum Groninger Taal & Cultuur

Olaf Vos, vanaf 1 september coördinator bij Centrum Groninger Taal & Cultuur
Olaf Vos, vanaf 1 september coördinator bij Centrum Groninger Taal & Cultuur © David Vroom/CGTC
Olaf Vos is vanaf 1 september coördinator van Centrum Groninger Taal & Cultuur (CGTC). Hij volgt Thijs Torreman op, die ruim anderhalf jaar coördinator was bij de Groninger taal- en cultuurorganisatie.
Vos is sinds begin dit jaar werkzaam voor CGTC als streektaalconsulent onderwijs. Naast het ontwikkelen van lesmateriaal voor primair en voortgezet onderwijs zal Olaf als coördinator de publieksafdeling aansturen.

Liefhebber

Vos, geboren in 1972 in Delfzijl en opgegroeid in Meedhuizen, richtte in 2003 de Groninger muziekband Bond tegen Harries op. Bij RTV Noord presenteerde Vos vijf jaar lang het programma Grunnegers en ook is hij zanger/rapper van de Groningstalige coverband VanDeStraat. Ook gaf Vos Groninger taalcursussen en schreef en vertaalde hij Groninger teksten en muziek.

Nedersaksisch

Vos zoekt de komende periode de samenwerking. 'Het kwam voor mij wel een beetje als een verrassing dat ik gevraagd werd voor deze mooie extra taak, maar ik denk tegelijk dat ik ook op dat punt iets kan toevoegen. Ik wil me met mijn collega's de komende jaren gaan focussen op samenwerking met de andere Nedersaksische streektaalorganisaties en hoop samen mooie projecten op te kunnen zetten.'
'Ook gaan we verbindingen leggen met niet alleen het onderwijs, maar ook erfgoed en bijvoorbeeld maatschappelijke ontwikkelingen. Wat mij betreft gaan we dus, naast de vertrouwde activiteiten, de komende jaren ook nieuwe projecten oppakken.'

Wetenschappelijk onderzoek

Het Bureau Groninger Taal en Cultuur van de Rijksuniversiteit Groningen en het Huis van de Groninger Cultuur werken sinds 1 januari 2018 samen onder de naam Centrum Groninger Taal & Cultuur. Het instituut doet onder meer wetenschappelijk onderzoek naar taal, cultuur en geschiedenis.