Labrador uit Sauwerd is de held van de hondenspeeltuin

De jaarlijkse Dog of Fame-award van Stichting Hondenspeeltuin Midden-Drenthe is zaterdag uitgereikt. Guus, een zesjarige labrador uit Sauwerd, schreef die titel op zijn naam dankzij een reddingsactie op het Lauwersmeer.
Het is de zesde editie van de verkiezing Dog of Fame. Sinds de oprichting in 2014 vraagt de stichting ieder jaar om mooie, heldhaftige verhalen over honden die weleens in de speeltuin komen. Uit die honden wordt een hond gekozen en die zet de speeltuin extra in het zonnetje.
'Het was weer erg lastig om een winnaar te kiezen', bekent Lidie Hatzmann van de Hondenspeeltuin tegenover RTV Drenthe. 'Elk verhaal dat we binnenkregen is mooi.'

Reddingsactie

Labrador Guus uit Sauwerd is dit jaar de gelukkige. Samen met zijn baasjes Henk en Marga Schepers en de toentertijd anderhalf jaar oude pup Filos bezocht hij begin dit jaar het Lauwersmeer. 'Filos komt uit het asiel en we wisten niet hoe goed ze kon zwemmen', vertelt Henk.
'Maar ze rende het water in en zwom richting een boei. Ik denk dat ze die aanzag voor een speelbal. Toen kwam ze onder de boei vast te zitten en zagen we haar niet meer', gaat hij verder.

'Net een film'

'Ik wilde mijn broek al uittrekken om in het water te duiken en haar te bevrijden, maar Guus was me voor. Hij zag de paniek in mijn ogen en zonder commando dook hij het water in. Hij zwom recht op de boei af, trok Filos aan haar riempje los van de boei en samen zwommen ze weer terug. Het was ongelooflijk, net een film.'
Hij zwom recht op de boei af, trok Filos aan haar riempje los van de boei en samen zwommen ze weer terug.

Trots

Henk en Marga Schepers zijn ontzettend trots op hun hond. Bij de titel hoort een verwijzing op het Dog of Fame-bord in de speeltuin en Guus heeft een eigen ster als label meegekregen voor aan zijn halsband, maar zijn aandacht - en die van Filos nog meer - ging vooral uit naar het enorme bot dat ook bij de prijs hoorde. 'Daar zijn ze wel even zoet mee', vermoedt Henk.