Werk aan N361: rotondes vervangen kruisingen Leens en Wehe

De N361 tussen Groningen en Lauwersoog krijgt er twee rotondes bij: de een vervangt het kruispunt bij de Breekweg in Leens en de ander komt in plaats van het kruispunt bij de Warfhuisterweg in Wehe-den Hoorn.

De rotondes worden de komende vier weken aangelegd. Het verkeer kan tijdens de werkzaamheden wel gebruik maken van de N361, maar de zijwegen zijn gestremd.

Op de N361 moeten weggebruikers rekening houden met extra reistijd. Er staan stoplichten voor de kruispunten waar gewerkt wordt. In de weekenden van 4 en 11 september is de rijbaan volledig gestremd van vrijdagavond 20:00 uur tot maandagochtend 06:00 uur.

Ongelukken

De provincie Groningen laat de rotondes aanleggen om de verkeersveiligheid en de doorstroming te verbeteren, zegt Lydia Balkema van de provincie. 'Dit zijn ingewikkelde kruispunten, onder andere door de brede middenberm. Vooral mensen die hier niet bekend zijn, vragen zich af: waar is mijn rijbaan?'

De afgelopen jaren gebeurden meerdere ernstige ongelukken op beide kruisingen. Zo kwam in juni 2018 een echtpaar uit Kloosterburen om het leven op het kruispunt bij Leens. Een jaar daarvoor verloor een 63-jarige man uit Zuid-Holland het leven op dezelfde kruising.

Klimaatneutraal

De rotondes worden CO2 -neutraal aangelegd. De aannemer maakt gebruik van duurzame materialen. De machines rijden op biodiesel en ze gebruiken een elektrische wals. De CO2 die toch nog wordt uitgestoten, wordt gecompenseerd door zonnepanelen.

Lees ook:
- N361: veertien dodelijke ongelukken in vijftien jaar (2018)
- N361 op de schop? 'Weggegooid geld' (2018)

Meer over dit onderwerp:
duurzaamheid zonnepanelen
Deel dit artikel:

Recent nieuws