Nog geen werkende corona-app in Groningen morgen

De nieuwe corona-app op een telefoon
De nieuwe corona-app op een telefoon © ANP
De CoronaMelder-app werkt morgen nog niet volledig in Groningen en in grote andere delen van Nederland. Na de testfase in Drenthe en Twente, blijkt de app nog te veel onvolkomenheden te hebben.
Net als de rest van Nederland, kunnen Groningers de app CoronaMelder wel downloaden, maar worden er nog geen meldingen verstuurd als je (langdurig) in aanraking bent gekomen met iemand die corona heeft.
Vanaf morgen zouden de meldingen wél moeten werken, maar dat is uitgesteld.

App zelf openen

Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge wil eerst een wettelijke basis voor de app. Dat schrijft het AD. Maar er zijn meer knelpunten.
Een ervan is de werking van de applicatie. Zo wordt de melding binnen de app verstuurd. Je moet de app elke dag openen om te zien of je met een besmet persoon in aanraking bent geweest, in plaats van dat je een pushmelding van de app op je telefoon krijgt. Ook kunnen veel oudere mobieltjes de app niet openen.

GGD's zitten niet te wachten op testen

In de testregio's van de app lieten zo'n vierhonderd mensen zich testen naar aanleiding van een melding van de app. Volgens onderzoeksbureau Berenschot zitten GGD's niet te wachten op mensen die een coronatest willen hebben, zonder dat ze zelf klachten hebben. De boodschap vanuit de app gaat bovendien tegen het landelijke beleid in, dat zegt dat je je moet laten testen als je klachten hebt.
De CoronaMelder-app is zo'n miljoen keer gedownload. Wanneer de app wel volledig in Groningen en de rest van Nederland gaat werken, is niet bekend.