Ook de andere Kustwegflats in Delfzijl worden versterkt

De ingang van de Oldiekflat in Delfzijl
De ingang van de Oldiekflat in Delfzijl © Martin Drent/RTV Noord
Na de Dijkzichtflat worden ook de Naterijflat en de Oldiekflat aan de Kustweg in Delfzijl versterkt. Dat laat Nationaal Coördinator Groningen (NCG) aan de bewoners en eigenaren weten.
Net als bij de vrijwel identieke Dijkzichtflat, die eerder al versterkt is, wordt een aantal onderdelen beter vastgezet. Daardoor zijn de gebouwen veiliger bij zware aardbevingen.

Minder ingrijpend

De NCG laat weten dat uit onderzoek is gebleken dat de constructie van de flats veilig is en aan de norm voldoet. Wel moeten er aanpassingen gedaan worden aan de binnenwanden van appartementen, de betonplaten onder de balkons en galerij en de glazen voorgevel.
De maatregelen zijn minder ingrijpend dan die aan de Dijkzichtflat. Dat komt doordat de Naterijflat en de Oldiekflat zijn getoetst aan een nieuwere veiligheidsnorm die uitgaat van het eerder stopzetten van de gaswinning in Groningen.
De Naterijflat in Delfzijl
De Naterijflat in Delfzijl © Martin Drent/RTV Noord

Bewoners kunnen thuisblijven

Bij bewoners van de flats is verwarring ontstaan in hoeverre zij thuis kunnen blijven tijdens de werkzaamheden. In het versterkingsadvies dat eigenaren vorige week kregen, staat dat zij tijdelijk hun woning uit moeten en dat de meubels elders moeten worden opgeslagen. De NCG laat maandag weten dat dit niet klopt.
Volgens een woordvoerder heeft het ingenieursbureau de ervaring van de aannemer nog niet meegenomen in het advies. De aannemer liet weten dat de bewoners niet hun huis uit hoeven en dat de meubels kunnen blijven staan. Als het nodig is, worden meubels aan de kant geschoven en na de werkzaamheden teruggeplaatst.
De versterking van de flats duurt in totaal drie maanden. De aannemer is in elk appartement twee tot drie dagen bezig. Mocht er overlast zijn, dan kunnen de bewoners overdag naar een zogenoemde huiskamerunit in de nabije omgeving.
De Oldiekflat in Delfzijl
De Oldiekflat in Delfzijl © Martin Drent/RTV Noord

Duidelijkheid

De flats zijn begin dit jaar geïnspecteerd, nadat bewoners met een handtekeningenactie duidelijkheid eisten over de veiligheid van de gebouwen. De versterking van de Dijkzichtflat was onderdeel van een pilot voor versterking van hoogbouw. Burgemeester Gerard Beukema schaarde zich achter de bewoners en vond het onverdedigbaar dat de ene flat wel, en de andere twee flats niet versterkt hoefden te worden.
De NCG houdt op 10 september een infobijeenkomst voor de eigenaren. De Naterijflat bestaat deels uit koopwoningen en huurwoningen van Acantus. De Oldiekflat telt alleen huurwoningen.