35 vrachtwagenladingen met 700 kuub klei: aanleg proefdijk gaat van start

Zo moet de Brede Groene Dijk er uit gaan zien
Zo moet de Brede Groene Dijk er uit gaan zien © waterschap Hunze en Aa's
Waterschap Hunze en Aa's begint dinsdag met de aanleg van een veertig meter lange proefdijk voor het project de Brede Groene Dijk. Hiervoor wordt 700 kuub klei vanuit Oterdum via Woldendorp naar de zeedijk vervoerd.
Het gaat in totaal om 35 vrachtladingen klei. Met het vervoeren van de klei zijn de uitvoerders van de klus de rest van de week bezig.
De proefdijk wordt gemaakt van onder meer gerijpte klei, die uit het gewonnen slib van de Eems-Dollard afkomstig is. Onderzocht wordt of deze klei machinaal kan worden verwerkt. Daarnaast wordt ook bekeken hoe de aanleg van de proefdijk verloopt.

Natuurlijke dijk

Als de zeedijk op een traditionele manier zou worden versterkt, zou de grasbekleding worden vervangen door asfalt. Maar er wordt nu voor een meer natuurlijke dijk gekozen: een brede dijk met een flauw talud, voorzien van een dikke laag klei, begroeid met gras.
Als ervoor wordt gekozen om de gehele dijk aan te pakken, is er in totaal 1,7 miljoen kubieke meter klei nodig. Alleen dan kan de zeedijk golfklappen opvangen, zonder dat de grasmat of de onderliggende kleilaag eronder lijdt. De klei komt uit slib, dat onder meer wordt onttrokken uit de Breebaart-polder en uit het Zeehavenkanaal van Delfzijl. Dit slib wordt gerijpt tot klei.

Kilometer dijk

Als de klei voldoende gerijpt is, wordt de dijk aangepast tot een Brede Groene Dijk van een kilometer lang. Deze dijk wordt eerst een paar jaar getest en bij een positief resultaat wordt de hele zeedijk op deze manier aangepast.