Bedrijven en overheden steken 500 miljoen in Campus Community Fund

Geld voor ideeën van Hogelandsters
Geld voor ideeën van Hogelandsters © ANP
Het bedrijfsleven en overheden in Groningen willen de komende vijf jaar 500 miljoen euro investeren in de Campus Groningen. Het moet het 'ecosysteem' waarin bedrijven, onderwijsinstellingen en kennisinstellingen samenwerken versterken.
Het geld moet bovendien bedrijven naar Groningen lokken. Ook moet de infrastructuur in onze provincie er beter van worden.
Dina Boonstra (NOM), Peter Scheij (Rabobank), Edward van der Meer (Campus Groningen) zetten dinsdagmiddag hun handtekening onder de plannen in het Forum Groningen.

Vijf kernsectoren

De strategie van het Campus Community Fund zet in op vijf regionale kernsectoren. Dat zijn food, gezondheid, chemie, digitale economie en energie.
Burgemeester Schuiling van de gemeente Groningen focust op de energiedoelstellingen. 'Op energiegebied ligt Groningen in het middelpunt van Europa', zegt hij.
'Er ligt hier een mooie gasinfrastructuur, en bovendien komt er enorm veel infrastructuur voor de kust te liggen die waterstof de Eemshaven in gaat brengen. Dat is geen wensdenken meer, maar een harde investering die hier gestalte gaan krijgen.'

Lelylijn geen hobby van Groningen

Mede om die reden moet er volgens Schuiling veel gebeuren. 'Er moeten hier mensen gaan werken, daarom worden er 20.000 huizen gebouwd. Bovendien moet er gewerkt worden aan de Lelylijn. Dat is geen hobby van Groningen, maar een zaak van nationale betekenis.'
De Lelylijn is geen hobby van Groningen, maar een zaak van nationale betekenis
Koen Schuiling - burgemeester van Groningen
Schuiling pleit er daarbij voor dat het investeringsfonds van de ministers Wopke Hoekstra (CDA, Financiën) en Eric Wiebes (VVD, Economische Zaken) voor 'een belangrijk deel' naar Groningen moet komen. In dat fonds zit 20 miljard euro, meldde RTL Nieuws vorige week. Het geld is bedoeld om te investeren in duurzame economische groei.

Privaat en publiek geld

Bijna eenderde van de 500 miljoen euro die in het Campus Community Fund wordt gestoken zijn subsidies. De rest moet uit het bedrijfsleven komen.