Bouw van De Tirrel in Winsum kleine tien miljoen duurder

Een impressie van De Tirrel
Een impressie van De Tirrel © Team 4 Architecten
De bouw van multifunctioneel gebouw De Tirrel in Winsum valt bijna tien miljoen euro duurder uit. Dat heeft de gemeente Het Hogeland dinsdag bekendgemaakt. Desondanks wordt de bouw wel doorgezet.
In het gebouw komen twee basisscholen, een sporthal, kinderopvang en de nieuwbouw van verzorgingstehuis De Twaalf Hoven. Uit de aanbesteding blijkt dat de kosten aanzienlijk hoger zijn dan gedacht. Dat de bouw met 9,3 miljoen euro veel duurder wordt, is volgens de gemeente te wijten aan strengere regelgeving en de prijsstijgingen in de bouw.

Subsidies beperken kosten

De kosten zouden nog veel hoger uit kunnen vallen, maar door subsidies van de provincie, NAM, Nationaal Coördinator Groningen en vanwege verwachte extra huurinkomsten blijft het bij die kleine tien miljoen euro.

Belangrijk genoeg

Het college van burgemeester en wethouders vindt het project belangrijk voor de leefbaarheid van Winsum en omgeving en wil de bouw doorzetten. Ondanks flinke bezuinigingen wil Het Hogeland in het project blijven investeren.
De totale kosten van De Tirrel bedragen 34 miljoen euro. Het bedrag wordt over veertig jaar afgeschreven. Dat betekent met een ingewikkelde rekensom een extra kostenpost van ongeveer een ton per jaar.
De gemeenteraad van Het Hogeland moet nog een besluit nemen over de extra kosten voor het plan. Woensdag praat de raad over de bezuinigingen.