Provincie steekt twee ton in leerstoel natuurinclusieve landbouw

Koeien in de wei.
Koeien in de wei. © ANP
Martijn van der Heide is benoemd tot bijzonder hoogleraar Natuurinclusieve Plattelandsontwikkeling bij de faculteit Ruimtelijke Wetenschappen van Rijksuniversiteit Groningen. De provincie financiert de vijf jaar durende leerstoel met 200.000 euro.
Van der Heide gaat zich verdiepen in de samenhang tussen natuur, landbouw en platteland, maar ook in 'boeren met de natuur' met daarbij een goed verdienmodel voor de boer.
De leerstoel is ingesteld door de Vereniging voor Hoger Landbouw Onderwijs (VHLO). De provincie en de universiteit willen met hun medewerking de landbouwsector naar eigen zeggen 'helpen te verduurzamen'.
Van der Heide werkte de afgelopen jaren onder andere bij Wageningen Economic Research, het Ministerie van Landbouw, Natuur een Voedselkwaliteit en hogeschool Van Hall Larenstein.
Het doel van de leerstoel is het wetenschappelijk onderbouwen van natuurinclusieve maatregelen in de landbouw, zowel vanuit ruimtelijk als sociaaleconomisch perspectief. Daarbij is er aandacht voor de vertaling van dit wetenschappelijke onderzoek naar, en toepassing ervan in de praktijk.