UMCG en Martini Ziekenhuis testen of tbc-vaccin ook werkt tegen corona

Het tbc-vaccin helpt mogelijk ook tegen de gevolgen van corona bij ouderen
Het tbc-vaccin helpt mogelijk ook tegen de gevolgen van corona bij ouderen © BCG-PRIME/Martini Ziekenhuis
Het UMCG en Martini Ziekenhuis in Groningen doen mee aan een onderzoek waarin wordt gekeken of het vaccin tegen tuberculose ook bescherming biedt tegen de gevolgen van een corona-infectie bij kwetsbare ouderen.
Het onderzoek start deze week in 22 Nederlandse ziekenhuizen, waaronder alle universitaire klinieken. Het ministerie van VWS en ZonMw, de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek, hechten groot belang aan het onderzoek en hebben het als urgent bestempeld.

Boost voor afweersysteem

Eerder onderzoek heeft al aangetoond dat het BCG-vaccin niet alleen beschermt tegen tuberculose, maar ook het afweersysteem een tijdelijke boost kan geven tegen andere ziekteverwekkers. De laatste maanden zijn er steeds meer signalen die erop wijzen dat het vaccin ook effectief kan zijn bij coronapatiënten.
Landelijk worden tussen de 5200 en 7000 mensen benaderd voor het onderzoek. Deelnemers zijn 60 jaar of ouder, zijn onder behandeling in één van de deelnemende ziekenhuizen en hebben een chronisch ziekte of een operatie achter de rug.
De eerste onderzoeksresultaten worden rond het einde van dit jaar verwacht. De studie wordt geleid door het UMC Utrecht.