Plannen voor noodunits bij aanmeldcentrum Ter Apel

Het asielzoekerscentrum bij Ter Apel (foto ter illustratie)
Het asielzoekerscentrum bij Ter Apel (foto ter illustratie) © ANP
Bij de gemeente Westerwolde zijn plannen ingediend voor tijdelijke noodunits bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. De gebouwen moeten op een terrein naast het aanmeldcentrum komen.
De units moeten extra werkplekken creëren voor de IND, Vreemdelingenpolitie (AVIM) en gemeentelijke medewerkers. Ook zou op dat terrein een aparte opvang moeten komen voor asielzoekers die nog niet geïdentificeerd en geregistreerd zijn.

Nu te klein

'Het aanmeldcentrum is onder de huidige omstandigheden te klein om deze drie partijen goed te huisvesten', vertelt burgemeester Jaap Velema. Die overigens benadrukt dat het geen extra COA-opvang is. 'Er wordt alleen beter gebruik gemaakt van het aantal vierkante meters die er zijn', zegt hij.
De burgemeester wil dat er maximaal 2.000 asielzoekers verblijven in Ter Apel. Alle asielzoekers die in de noodopvang zitten, tellen mee.

Slapen in wachtkamers

Problemen rondom de identificatie en registratie van asielzoekers waren de afgelopen weken onderwerp van gesprek. Asielzoekers moesten soms in een wachtkamer slapen, omdat ze niet tijdig werden geïdentificeerd en geregistreerd. Alleen asielzoekers waarvan duidelijk is wie ze zijn, mogen naar de naastgelegen COA-opvang.
De IND en Vreemdelingenpolitie heeft extra personeel ingezet zodat iedereen binnen 24 uur geïdentificeerd en geregistreerd kan worden. Ook worden asielzoekers naar Budel gebracht om daar geholpen te worden.
Maar er is dus behoefte aan meer ruimte bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. 'Ook hier op het gemeentehuis zien we dat we normaal twee keer zoveel ruimte hebben', vertelt Velema, die als oorzaak de 1,5 meter-regel noemt.
De gemeente beoordeelt het verzoek en zal binnenkort laten weten of de noodunits er mogen komen.