Fietsenstalling in voormalige V&D kost ruim vijf miljoen euro

Een impressie van de nieuwe fietsenstalling aan de Grote Markt in Groningen
Een impressie van de nieuwe fietsenstalling aan de Grote Markt in Groningen © Gemeente Groningen
De gemeente Groningen koopt de kelder onder het voormalige V&D pand aan de Grote Markt in Stad en laat de ruimte verbouwen tot fietsenstalling. Totale kosten: 5,4 miljoen euro.
De nieuwe stalling moet ruimte bieden aan 1500 fietsen.
Dat er een fietsenstalling aan de Grote Markt zou komen was al duidelijk, maar de exacte invulling van het plan was nog niet bekend. Daar is het afgelopen jaar aan gewerkt.

Getal van zeven cijfers

Vorig jaar liet verantwoordelijk wethouder Philip Broeksma (GroenLinks) weten dat de komst van de nieuwe stalling gepaard gaat met een ‘getal van zeven cijfers’.
De stalling moet begin volgend jaar klaar zijn. ‘Het oplossen van dit fietsprobleem is een grote opgave voor het college’, aldus Broeksma die opdracht heeft gegeven om de kelder in het pand aan te kopen. Dat was in eerste instantie niet de bedoeling. ‘Als we nu kijken naar het totaalplaatje voor de komende maanden, dan is dit de meest goedkope oplossing.’
Een impressie van het Groot Handelshuis in het oude V&D-pand
Een impressie van het Groot Handelshuis in het oude V&D-pand © Gemeente Groningen

Boetes

Op dit moment krijgen fietseigenaren geen boete voor het verkeerd parkeren van hun fiets. Dat wil de gemeente niet doen, omdat ze geen alternatief kan bieden. Als de nieuwe stalling de deuren opent, blijven boetes ook achterwege. ‘Het uitschrijven van boetes is het laatste dat je zou moeten doen. We gaan zeker niet op de eerste dag boetes uitschrijven op straat. We willen mensen vooral verleiden om te parkeren in de nieuwe stalling', zegt Broeksma.

Meedenken over ontwerp

De gemeente laat de stalling bouwen door ontwikkelaar MWPO in combinatie met een aannemer en een architect. De stalling wordt kant en klaar afgeleverd, maar de gemeente denkt wel mee over het ontwerp.

Tekort

De stad kampt al geruime tijd met een schreeuwend tekort aan parkeerruimte voor fietsen. Er moet in de binnenstad ruimte worden gezocht voor zesduizend geparkeerde fietsen. Een fietsparkeergarage onder de Vismarkt behoort ook nog altijd tot de mogelijkheden.