Dierenorganisaties: 'Bijna alles wat leeft krijgt op Airport Eelde de kogel'

Vliegtuigen op Groningen Airport Eelde
Vliegtuigen op Groningen Airport Eelde © groningenairport.nl
Dierenrechtenorganisaties Fauna4life en Animal Rights stappen donderdag opnieuw naar de rechter, omdat de provincie Drenthe voor de vliegveiligheid dieren laat afschieten bij Groningen Airport Eelde.
Volgens de organisaties gaat het om 'belachelijk veel diersoorten' en is het besluit van de provincie onvoldoende onderbouwd.
De luchthaven had toestemming voor het doden van 41 soorten vogels en 26 andere diersoorten als de vliegveiligheid in gevaar kwam. In februari tekenden de dierenrechtenorganisaties hiertegen bezwaar aan.
In juni stelde de rechter hen in het gelijk. De rechter oordeelde dat het besluit inderdaad onvoldoende was gemotiveerd en onvoldoende was voorbereid.

Zilverreiger, slobeend en zomertortel

Zo stonden op de lijst ook beschermde of zeldzame diersoorten, zoals de zilverreiger, slobeend en zomertortel. 'Bijna alles wat leeft krijgt op Groningen Airport Eelde de kogel. Zelfs op Schiphol worden niet zoveel diersoorten afgeschoten', zegt Fauna4Life.
Van de lijst zijn inmiddels twintig diersoorten afgehaald. Nu staan nog vijftien soorten op de lijst waarvoor enige onderbouwing ontbreekt, vinden de dierenrechtenorganisaties. Daarom maken zij opnieuw de gang naar de rechter. De zaak dient vandaag in Groningen.