Buschauffeurs moeten werk tijdens spits hervatten

GRONINGEN - De buschauffeurs moeten het werk tijdens de spits hervatten. Dat is de uitkomst van het kort geding, dat de drie noordelijke provincies en reizigersorganisatie ROVER hadden aangespannen tegen de bonden.
Sinds april voeren de bonden actie voor een betere cao. Zowel het loon als de arbeidsvoorwaarden zijn hete hangijzers. Sinds tien dagen staan de bussen in de remise. Volgens de provincies en ROVER worden de reizigers inmiddels onevenredig zwaar getroffen. Vooral scholen moeten met kunst-en vliegwerk zorgen dat leerlingen toch naar school komen.

Het rijden in de spits moet vanaf donderdag worden hervat, zo luidde het oordeel van de rechter. Dit houdt in dat de bussen vanaf 7 uur ’s ochtends tot 9 uur ’s ochtends en van 4 uur in de middag tot 7 uur ’s avonds weer moeten rijden. Het gaat om een periode van twee maanden. Zijn de betrokken partijen dan nog niet nader tot elkaar gekomen, dan mag de staking in zijn geheel worden hervat. De rechter besloot hiertoe om de druk op de ketel te houden.
Honderden chauffeurs uit heel Nederland waren dinsdag naar Groningen gekomen. De meesten reageerden boos en teleurgesteld op de uitspraak.