In beeld: Het Groningse Stadhuis is gestript

De raadzaal op de begane grond van het Stadhuis is inmiddels gesloopt
De raadzaal op de begane grond van het Stadhuis is inmiddels gesloopt © Gemeente Groningen
De verbouwing van het Groningse Stadhuis vordert gestaag. De werkzaamheden zorgen ervoor dat het markante gebouw aan de Grote Markt er van binnen onherkenbaar uitziet.
Het rijksmonument uit 1810 krijgt wordt begin augustus onderworpen aan een grote onderhoudsbeurt.
De raadzaal op de begane grond van het Stadhuis is inmiddels gesloopt. Het plafond is weggehaald. Aan de westzijde van de raadzaal komen werkkamers. Het oostelijke deel maakt straks deel uit van de nieuwe Burgerzaal. Die zaal strekt zich straks over drie verdiepingen in het midden van het gebouw.
Op de binnenplaats wordt gewerkt aan de nieuwe Burgerzaal.
Op de binnenplaats wordt gewerkt aan de nieuwe Burgerzaal. © Gemeente Groningen
Op zolder maken bouwvakkers ruimte voor een nieuwe staalconstructie. Die is nodig voor de nieuwe vloer en het dak van de toekomstige raadzaal. Ook zijn alle fractiekamers op zolder al gesloopt.
'Inmiddels zijn de wanden, plafonds en huidige installaties verwijderd', meldt de gemeente. 'Men inspecteert tegelijkertijd de houten balken van de zoldervloer op eventuele houtrot en waar nodig zullen de balken versterkt worden.' Ook het deels glazen plafond van de huidige raadzaal is al weggehaald.
Sloopwerk op de zolder van het Stadhuis
Sloopwerk op de zolder van het Stadhuis © Gemeente Groningen

Steiger gaat alle kanten bij langs

Aan de buitenkant van het Stadhuis zijn aan de Grote Markt-kant steigers geplaatst. Daaraan is een groot doek bevestigd met daarop een impressie van het Stadhuis zoals dat straks uit komt te zien.
'Eerst wordt nu de gevel gereinigd', laat de gemeente weten. 'Daarna gaat de schilder aan het werk met het vervangen van het huidige glas in de ramen en het opnieuw schilderen van de houten kozijnen.'
De voorzijde moet later dit najaar klaar zijn. Daarna verhuist de steiger naar de zuidzijde, waar dan dezelfde werkzaamheden worden uitgevoerd. Volgend jaar komen de andere zijden aan de beurt.
Doeken laten zien hoe het Stadhuis eruit komt te zien
Doeken laten zien hoe het Stadhuis eruit komt te zien © Gemeente Groningen
Aan de schutting rondom het Stadhuis zijn ondertussen panelen opgehangen. Die geven voorbijgangers informatie over de geschiedenis van het gebouw en de werkzaamheden van nu. Ook kunnen passanten informatie lezen over de aanstaande herinrichting van de Grote Markt.