'Lelylijn mogelijk project voor Wopke-Wiebes-fonds'

Minister Cora van Nieuwenhuizen
Minister Cora van Nieuwenhuizen © Bart Maat / ANP
Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat onderzoekt met staatssecretaris Stientje van Veldhoven de mogelijkheid of de Lelylijn op de lijst komt als een van de projecten die uit het Wopke-Wiebes-Fonds kan worden betaald.
Dat laat de VVD-bewindsvrouw weten tijdens de opening van het verenigingsjaar van VNO-NCW MKB Noord.
De opening staat voor een deel in het teken van het debat over de Lelylijn. Van Nieuwenhuizen wil geen concrete toezegging doen, maar schetst de mogelijkheden voor de Lelylijn.

Bokken op de haverkist

Het Wopke-Wiebes-Fonds is het economische Groeifonds van het kabinet, die de bewindslieden Wopke Hoekstra (Financiën) en Eric Wiebes (Economische Zaken) vorig jaar tijdens Prinsjesdag instelden. In het fonds zit 50 miljard euro om de economie op peil te houden.
'Wij zitten als bokken op de haverkist in afwachting van dit fonds', zegt Van Nieuwenhuizen. 'Staatssecretaris van Veldhoven en ik zijn nu aan het kijken welke projecten in aanmerking komen voor dit fonds.' De Lelylijn is mogelijk een van die projecten.

VNO NCW Noord is pleitbezorger

Van Veldhoven durfde niet zeggen of de Lelylijn ook in het verkiezingsprogramma van haar partij D66 komt. VVD-gedeputeerde Avine Fokkens uit Friesland, is een van de bestuurlijke kartrekkers voor de komst van de Lelylijn.
Ook VNO NCW Noord is warm pleitbezorger voor de komst van de Lelylijn. Dat moet een snelle treinverbinding worden tussen Groningen en Lelystad, via Drachten en Heerenveen. Een recent rapport gaf aan dat de bouw van de lijn tussen de 4 en 7 miljard moet gaan kosten.