Huurwoningen 2,6 procent duurder geworden laatste jaar

Een Verhuurd-bord in een tuin
Een Verhuurd-bord in een tuin © RTV Noord (archief)
Per 1 juli van dit jaar betaalden huurders in Groningen gemiddeld 2,6 procent meer huur dan een jaar eerder. Het is de grootste stijging in zes jaar tijd, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Het gaat daarbij om de provincie Groningen. Het verschil tussen de stad Groningen en de rest van de provincie meldt het CBS niet.
De grootste huurverhogingen waren in Rotterdam en Den Haag, waar de huren met respectievelijk 4,1 en 3,6 procent stegen. In Amsterdam gingen de prijzen gemiddeld met 3,5 procent omhoog.

Fors meer huur bij wisselen van bewoners

Bijna 70 procent van alle huurwoningen is in het bezit van woningcorporaties, stelt het CBS. De gemiddelde huurverhoging per 1 juli van sociale huurwoningen bij corporaties is dit jaar duidelijk hoger dan vorig jaar: 2,7 procent nu tegen 2,0 procent in 2019.
Huurprijzen in de vrije sector stegen minder hard dan vorig jaar: die werden gemiddeld 3 procent duurder. Vorig jaar werden de prijzen al met 3,3 procent verhoogd.
De huurverhoging als een woning van huurder wisselt, is dit jaar omhoog geschoten. De huur werd dit jaar 9,5 procent verhoogd, tegen 8,2 procent vorig jaar.

Huurbevriezing afgeketst

Een meerderheid van de Eerste Kamer wilde dat de gebruikelijke huurverhoging op 1 juli niet zou doorgaan vanwege de coronacrisis, maar tweemaal legde minister Ollongren van Binnenlandse Zaken een motie hierover naast zich neer. Volgens haar was een huurbevriezing niet nodig en moesten verhuurders hun huurders helpen als zij financiële problemen hadden. De Eerste Kamer steunde vervolgens een motie van afkeuring tegen de minister, wat zeer zeldzaam is.