Rechtszaak Jaagpadmoord voor betrokkenen te volgen via livestream

Milton T. in de rechtbank in september vorig jaar
Milton T. in de rechtbank in september vorig jaar © Felix Guerain
Voor het eerst kunnen nabestaanden een rechtszaak buiten de rechtbank via een livestream volgen. Het gaat om de rechtszaak tegen de man die verdacht wordt van het doodsteken van hardloper Hidde Bergman in Groningen.
De rechtbank houdt wel een kleine slag om de arm: het aanbieden van een livestream moet technisch wel mogelijk zijn. Vanwege de coronamaatregelen wordt in deze zaak een uitzondering gemaakt op de regel dat de openbaarheid van de rechtspraak niet verder gaat dan het gerechtsgebouw.
De livestream is niet voor iedereen te volgen, maar alleen voor betrokkenen. Er zit een vertraging in van een kwartier, zodat privacygevoelige informatie van de verdachte geanonimiseerd kan worden.

'Er willen misschien wel veertig mensen komen'

Er is grote belangstelling voor deze zaak. Volgens de Rechtbank Noord-Nederland willen er misschien wel veertig mensen komen. Vanwege de beperkte ruimte en de anderhalvemeterregels, is dat aantal te groot.

Onrust na doodsteken Hidde Bergman

Vorig jaar mei werd Stadjer Hidde Bergman tijdens het hardlopen op het Jaagpad in de stad Groningen doodgestoken. Enkele weken later werd Milton T. opgepakt. Hij ontkent iets met de dood van Bergman te maken te hebben.
Bergmans dood leidde tot veel onrust. Diverse studentensportclubs rondom het Jaagpad riepen hun leden op niet alleen te fietsen zolang er niemand was aangehouden.

Twee deskundigen lichten onderzoek toe

De inhoudelijke behandeling vindt op 2 en 3 november plaats. Er zijn twee dagen voor uitgetrokken, omdat er ook twee deskundigen van het Pieter Baan Centrum aan het woord komen. Zij lichten toe wat er uit de onderzoeken naar de psychische gesteldheid van T. gekomen is.