Eis: 4 jaar cel voor medeplegen woningoverval Bourtange

De 34-jarige man uit Deventer die wordt verdacht van het medeplegen van een woningoverval in Bourtange, moet als het aan de officier van justitie ligt vier jaar de cel in.

Het Openbaar Ministerie rekent het de man zwaar aan dat hij medepleger was van de overval op een lichamelijk zwakke man. ‘Een laffe en verwerpelijke daad’, noemt de officier van justitie het misdrijf.

Omvangrijk strafblad

De 34-jarige man heeft een omvangrijk strafblad en heeft al meerdere celstraffen en opnames achter de rug. Omdat hij weigert mee te werken aan onderzoeken en behandelingen, eist de officier van justitie ook een gedwongen behandeling na zijn celstraf.

Op 27 september vorig jaar werd een 66-jarige man overvallen in zijn woning. Een van de verdachten, een jongen van 17, heeft voor hem gewerkt en wist dat er wat te halen was. Een 39-jarige man uit Sappemeer klom door het raam naar binnen en heeft het slachtoffer ernstig toegetakeld.

Zware mishandeling

Hij hield er een gebroken oogkas, neus en elleboog aan over. Hij ziet nog maar voor tien procent sinds het ongeluk. De man lijdt aan een spierziekte waardoor hij zich niet kon verweren.

Toegewezen wrakingsverzoek

De zaak kende twee weken geleden een onstuimig verloop. Tegen het einde van de dag wraakte advocaat Ad Speksnijder de oudste rechter, omdat hij suggereerde dat de verdachte een ‘mongool’ zou zijn. Dat wrakingsverzoek, waarbij de advocaat twijfelt aan de onpartijdigheid van een rechter, werd toegewezen. Daarom werd de zaak maandag vervolgd met een nieuwe rechter.

Over twee weken doet de rechtbank uitspraak. De 39-jarige verdachte hoorde tijdens de eerste zitting 5 jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen zich eisen.

Lees ook:
- Rechter moet veld ruimen in strafzaak overval Bourtange
- Rechtszaak overval Bourtange: 'Ze hebben mijn vader voor dood achtergelaten'

Meer over dit onderwerp:
rechtszaken
Deel dit artikel:

Recent nieuws