Drie cafés zondag dicht in aanloop naar FC Groningen - PSV: 'Ongelofelijk zuur'

Arend Roggen, eigenaar café Boone in de Oosterpoort in Stad
Arend Roggen, eigenaar café Boone in de Oosterpoort in Stad © Beppie van der Sluis/RTV Noord
Café Boone en De Kleine Oosterpoort aan de Meeuwerderweg en Proeflokaal aan de Amstel aan de Veemarktstraat houden zondag de deuren gesloten. Ze vrezen vooral de toeloop van FC Groningen-supporters niet aan te kunnen.
De genoemde cafés puilen voor, tijdens én na de wedstrijden van FC Groningen normaal gesproken uit van supporters. Maar juist daarom blijven ze nu liever gesloten. Zondag speelt FC Groningen om 16.45 uur de eerste wedstrijd van het seizoen in eigen huis tegen PSV.
'Ik heb als gevolg van de coronamaatregelen ruimte voor maar een paar gasten binnen. Ik heb geen zin om 'nee' te moeten verkopen aan het grootste deel van mijn vaste gasten', vertelt eigenaar Arend Roggen van Café Boone. 'Temeer omdat de politie ook heeft aangekondigd ons goed te controleren.'
Café Boone aan de Meeuwerderweg in de Oosterpoort
Café Boone aan de Meeuwerderweg in de Oosterpoort © Beppie van der Sluis/RTV Noord
Zijn collega Kim Boonstra van café Aan de Amstel denkt er precies zo over: 'Ik heb natuurlijk wel een terras, maar de televisie hangt binnen, en daar is het de mensen natuurlijk om te doen.'

Aan eigen succes ten onder

De kroegeigenaren vinden het beide 'ongelofelijk zuur' dat ze uitgerekend op de wedstrijddagen, normaal gesproken de beste dagen, de hele omzet aan zich voorbij zien gaan. 'We gaan aan ons eigen succes ten onder', zegt Roggen.
Boonstra en Rogge laten weten dat de deuren van hun cafés in ieder geval ook gesloten zullen blijven rondom de thuiswedstrijd tegen Ajax. 'En mogelijk voorlopig bij elke thuiswedstrijd', klinkt het ietwat somber.

Reserveringssysteem

Twee andere cafés in de Oosterpoort, de Waterloo Bar en Café Merleyn, zijn zondag wel open. Beide cafés hanteren dan een strikt reserveringssysteem.