Verdachten A7-drugssmokkelzaak blijven langer vast

De verdachten in de zogeheten Vidar-zaak, die op de A7 bij Bad Nieuweschans zijn aangehouden met 86 kilo speed bestemd voor Finland, blijven de komende drie maanden vastzitten.

Dat werd dinsdag in de rechtbank Leeuwarden bepaald.

De elf mannen worden verdacht van witwassen, internationale drugshandel en het deelnemen aan een criminele organisatie. Hun doel was het opzetten van een internationale drugslijn.

Speed voor de Finse markt

De drugs werden begin maart onderschept op de A7, ter hoogte van Bad Nieuweschans. De speed was bestemd voor de Finse markt. Bij de aanhoudingen was een Fin betrokken.

Banden met motorclubs

Het merendeel van de verdachten heeft banden met motorclubs. Hun handel en wandel kwam aan het licht omdat het Openbaar Ministerie met goedkeuring van de regering een criminele burgerinfiltrant inzette. Zo'n mol heeft zelf in de misdaadwereld gezeten en kan daardoor relatief snel het vertrouwen van de verdachten winnen.

Volgens het Openbaar Ministerie was het zonder deze mol niet mogelijk om inzicht te krijgen in de drugslijn en de mensen die deze op wilden zetten.

'Zeer zwaar middel voor gemiddeld drugszaakje'

De advocaten van de verdachten twijfelen aan de inzet van de criminele mol. ‘Een zeer zwaar middel voor een gemiddeld drugszaakje’, zei een van hen tijdens de vorige pro forma zitting. Ook zou de minister van justitie, die toestemming moet geven voor de inzet van de criminele mol, dat pas gedaan hebben nadat hij al actief was.

In eerste instantie zou de infiltrant maar kort ingezet worden. Uiteindelijk heeft hij tot juli 2019 ruim 77.000 euro ontvangen voor zijn werk. Hij zou eigenlijk alleen maar informatie inwinnen en pseudo-aankopen opzetten. Uiteindelijk ging dit verder.

Rechtszaak telt 25 zittingsdagen

De verdachten zeggen dat het juist de infiltrant was die het initiatief nam tot het opzetten van wereldwijde drugslijnen. Ook zouden een aantal verdachten in grote financiële problemen zitten, en daarom extra gevoelig zijn voor de verleidingen van de infiltrant.

In het najaar van 2021 staat de zaak inhoudelijk op de planning. Er zijn 25 zittingsdagen voor uitgetrokken.

Lees ook:
- A7-drugssmokkel: Finse Hells Angel de cel in
- Burgerinfiltranten gaven justitie helder beeld van A7-drugssmokkel
- Onderschepte speed op A7 is onderdeel van internationaal drugstransport

Meer over dit onderwerp:
drugs rechtszaken
Deel dit artikel:

Recent nieuws