Piraten ontvoeren twee bemanningsleden van schip Groningse rederij Seatrade (update)

De locatie van het schip ten tijde van de kaping
De locatie van het schip ten tijde van de kaping © MaritimeBulletin.net
Bij de aanval op het schip Water Phoenix van de Groningse rederij Seatrade hebben piraten twee bemanningsleden van het schip meegenomen. De overige 16 bemanningsleden zijn volgens de rederij ongedeerd.
Kapers vielen het koelschip dinsdagochtend aan voor de kust van Nigeria. Over het lot van de opvarenden bestond in eerste instantie onduidelijkheid.

Schip terug naar haven van Lagos

Inmiddels is bekend dat de aanvallers twee bemanningsleden van boord hebben gehaald. Het schip zelf is onder begeleiding van de Nigeriaanse marine naar de haven van Lagos gebracht, zegt Seatrade-woordvoerder Cor Radings.
Een speciaal team van Seatrade probeert contact te leggen met de ontvoerde bemanningsleden om hun veilige terugkeer te bespoedigen.
'Dit is een uitermate zorgelijke situatie, ook voor de familie van de bemanningsleden', zegt Radings. 'We willen zo gauw mogelijk de dialoog met de kapers op gang brengen, om onze mannen weer thuis te krijgen.'

Veiligheid van ontvoerden niet in gevaar brengen

De rederij staat in nauw contact met de autoriteiten in Nigeria. Het bedrijf benadrukt verder geen informatie naar buiten te willen brengen om de veiligheid van de twee ontvoerden niet in gevaar te brengen.
De Water Phoenix vaart onder Liberiaanse vlag. Het schip was onderweg van IJmuiden naar Lagos.

Eerder slachtoffer van gijzeling

Ook in 2018 werd er een een schip van Seatrade gekaapt bij de Nigeriaanse kust. Toen werden vier bemanningsleden en tweeënhalve week vastgehouden. Het ging toen om drie Russen en een Filippijn. De rederij noemde het aantal kapingen toen al zorgelijk.
'Het is een constant proces om de schepen zo veilig mogelijk door risicogebieden te laten varen, maar helaas heeft het dit geval niet kunnen voorkomen', zegt Radings.
Dit bericht is aangevuld met quotes van Cor Radings