Burgemeester Groningen kan lachgas straks in bepaalde straten verbieden

Acht partijen in de gemeenteraad van Groningen willen een verbod op het gebruik van lachgas op bepaalde plekken in de stad. Die plekken moeten in een later stadium door de burgemeester worden aangewezen.

Acht partijen (CDA, PvdA, SP, PvdD, ChristenUnie, 100% Groningen, Stadspartij en PVV) dienen het plan woensdagavond tijdens een raadsvergadering in. De partijen hebben samen een meerderheid in de raad.

Lachgas niet overal verboden

Het plan betekent niet dat lachgasgebruik op straat overal verboden wordt, zegt CDA'er René Bolle. 'Het college kan straks plekken aanwijzen waar een verbod gaat gelden. Op die manier kunnen boa's en politie de overlast gerichter tegengaan.'

Bolle noemt wel voorbeelden van plekken waar hij het lachgasverbod graag zou zien: de Poele- en Peperstraat in de binnenstad van Groningen.

Verbod op verkoop komt er (nog) niet

Burgemeester Schuiling van Groningen opperde eerder ook een verbod op de verkoop van lachgas. 'Maar dat kan niet', zegt Bolle. 'Dat moet op landelijk niveau gebeuren, door staatssecretaris Blokhuis. Je kan de verkoop van lachgas niet verbieden, omdat het product niet op de opiumlijst staat.'

De burgemeester van Groningen kan per 1 januari 2021 plekken aanwijzen waar lachgas verboden wordt.

Lees ook:
- Partijen willen verbod op lachgasgebruik in Groninger binnenstad

Meer over dit onderwerp:
binnenstadgroningen
Deel dit artikel:

Recent nieuws