Nieuwe bezuiniging raakt de armsten, maar gemeente ziet geen andere optie

Het gemeentehuis van Oldambt
Het gemeentehuis van Oldambt © Marco Grimmon/RTV Noord
De gemeente Oldambt noemt het een ‘dilemma’, bezuinigen op een regeling waar de armste inwoners gebruik van kunnen maken. Maar tegelijkertijd ziet Oldambt weinig andere mogelijkheden.
Elke euro die bespaard kan worden is meegenomen voor een gemeente met financiële problemen. Daarom snijdt Oldambt in de speciale verzekering waar alleen de armste mensen in de gemeente gebruik van kunnen maken.

Wat voor verzekering?

Het gaat om een speciale zorgverzekering, bedoeld voor de zwakkeren in de samenleving met relatief hoge ziektekosten. Zij maken aanspraak op die verzekering als het inkomen niet hoger is dan 130 procent van de geldende bijstandsnorm.
Een groot voordeel voor de consumenten van die verzekering is dat zij hun eigen risico kunnen meeverzekeren. Simpel gezegd betekent dat dat zij nooit voor een eigen risico van minimaal 385 euro komen te staan. De gemeente betaalt dat grotendeels.
Eerder is al besloten dat die norm vanaf 2021 aangescherpt wordt naar 115 procent van de geldende bijstandsnorm. Oftewel: dan kunnen minder mensen aanspraak maken op die speciale verzekering. Maar de gemeente gaat nu een stapje verder.

Dilemma

Oldambt is met zorgverzekeraar Menzis in gesprek geweest over de huidige regeling. Daaruit kwam naar voren dat het mogelijk is om een jaar eerder, dus al vanaf komend jaar, te stoppen met het meeverzekeren van het eigen risico.
En dat zorgt voor moeilijke keuzes. De gemeente: ‘Aan de ene kant heeft ons college grote moeite met bezuinigingen die mensen met een laag inkomen raken en aan de andere kant heeft het college de verantwoordelijkheid om alles te doen om de financiële situatie van Oldambt te bewaken en (daar waar mogelijk) te verbeteren.’

Ruim drie ton

Omdat Oldambt er financieel slecht voor staat is besloten om het meeverzekeren van het eigen risico met ingang van volgend jaar af te schaffen. Dat besluit levert een bedrag van 281.000 euro op, het aanscherpen van de regels voor de doelgroep om recht te hebben op de verzekering nog eens 40.000 euro.
Als Oldambt niet zou bezuinigen, loopt het tekort de komende vier jaar op tot 21 miljoen euro.