Kijk mee in de schatkamer van de Groninger bouwgeschiedenis

Monumentale deuren zijn weer in trek
Monumentale deuren zijn weer in trek © Remco in 't Hof/RTV Noord
Onderdelen van huizen uit de jaren dertig zijn in trek bij Groningers. Dat constateert de stichting Monument en Materiaal uit Stad, waar oude ornamenten een nieuw leven krijgen.
Paneeldeuren, schouwen en bakelieten lichtknopjes. Het zijn van die typisch jaren dertig decoraties die de bouw uit die tijd zo kenmerken.

Ornamenten bij het grof vuil

Die ornamenten belanden echter steeds vaker zwaar beschadigd in bouwcontainers. Bijvoorbeeld bij de sloop of renovatie van een pand.
'Sommigen geven helemaal niks om die oude dingen, maar anderen zien er wel de culturele waarde van in', zegt Steven Hartog van stichting Monument en Materiaal.
Schatkamer vol bouwgeschiedenis

Huis in oude staat terugbrengen

Zijn stichting verzamelt en bewaart oude spullen die bij sloop en renovatie tevoorschijn komen. Dat levert een schat aan mooie spullen op.
'Onze vrijwilligers hebben er een speciaal oog voor ontwikkeld. Als die langs een bouwcontainer lopen, kijken ze altijd wel even of er iets moois tussen zit dat kan worden hergebruikt', zegt Hartog.
De laatste jaren ziet de stichting ook dat er steeds vaker geprobeerd wordt een huis in oude staat terug te brengen.
'Vooral bij jaren dertig huizen is dat momenteel erg in trek om te doen', aldus Hartog.
Voor wie er een kijkje wil nemen: tijdens monumentendag, op zaterdag 12 september, houdt de stichting Monument en Materiaal open huis.