Groningen neemt afscheid van drafsport en maakt baan vrij voor wereldartiesten

Een meerderheid van de Groninger gemeenteraad heeft woensdagavond besloten om vanaf volgend jaar afscheid te nemen van de drafsport in het Stadspark. Het college mag verder werken aan de plannen voor een evenemententerrein op de huidige drafbaan.

Het stadsbestuur wil de huidige drafbaan omturnen tot een evenemententerrein waar concerten voor meer dan 50.000 toeschouwers gehouden kunnen worden. Er is daarom in de ogen van de gemeente geen ruimte meer voor de drafsport. De paardensportliefhebbers bestrijden dat, omdat de drafsport al jarenlang samengaat met evenementen zoals Kingsland en het Bevrijdingsfestival.

Geen politieke spanning

Voorafgaand aan de raadsvergadering van woensdagavond leek het einde van de drafsport al een zekerheidje. Een meerderheid van de raad liet vorige week al doorschemeren het plan van het stadsbestuur te steunen.

De coalitiepartijen GroenLinks, PvdA, D66 en ChristenUnie steunden hun bestuurders, en ook Student en Stad stemde in met het plan. Daardoor kwam de plannenmakerij geen moment in gevaar. De oppositie- en coalitiepartijen stonden gedurende het debat lijnrecht tegenover elkaar.

Buurt betrekken

De fractie van GroenLinks vindt het einde van de paardensport in het Stadspark betreurenswaardig voor de betrokkenen, maar ziet de drafbaan toch graag verdwijnen. ‘We moeten wel kijken naar wat we doen met het terrein zolang er niks gebeurt’, betoogt Jeffrey van Hoorn.

D66 wil dat de gemeente vooral haar oor te luister legt bij de omwonenden van de drafbaan. De democraten willen dat buurtbewoners beter betrokken worden bij de plannenmakerij dan nu het geval is.

Half jaar verlenging

Toch is het D66 dat via Jim Lo A Njoe vraagt om een verlenging van de drafsport in Groningen. ‘Is het mogelijk om door te koersen totdat de eerste schep de grond in gaat voor een volwaardig evenemententerrein?’, vraagt hij aan de wethouder.

Sportwethouder Inge Jongman (ChristenUnie) wil daarover geen beloften doen, maar gaat wel onderzoeken of de drafvereniging iets langer kan blijven zitten dan 1 januari 2021. ‘Maar de verwachting is dat het niet langer zal zijn dan een half jaar. Toch vragen wij u wel om het huurcontract op te zeggen’, aldus Jongman tegen de raadsleden. Die instemming kwam ook van een meerderheid.

De drafsport moet de drafbaan dus hoe dan ook vanaf volgend jaar verlaten. Er wordt dan nog niet direct gewerkt aan het evenemententerrein; de gemeente wil eerst aanvullend onderzoek uitvoeren.

Poging tot uitstel

De SP en Stadspartij deden nog een poging om de besluitvorming uit te stellen. De oppositiepartijen vinden dat een besluit over de drafbaan te vroeg komt, omdat er nog geen voltooide visie klaarligt voor het complete Stadspark, waar de drafbaan onderdeel van is.

De partijen kregen echter niet voldoende bijval. ‘Uitstel kan makkelijk’, betoogt Wim Koks (SP). ‘Met het coronavirus is het onzeker of de evenementenindustrie de draad weer oppakt.’ Verder hadden de socialisten graag een onafhankelijk onderzoek gezien naar de plannen. ‘Hallejula-plannen hebben de gemeente al voldoende geld gekost, ik roep het Infoversum in herinnering.’

Ook het CDA vraagt om extra informatie: de christendemocraten willen een financieel rapport. ‘We weten nu niet wat er geïnvesteerd moet worden in de drafsport. Als het twee miljoen euro kost, zullen er vast veel partijen zijn die dat niet willen’, zegt René Bolle.

Ook de VVD mist een ‘deugdelijke onderbouwing’ van de cijfers. De partij maakt bovendien gehakt van het onderliggende bedrijfsplan rondom het evenemententerrein.

‘Festivalluwte gebruiken’

Evenementenwethouder Glimina Chakor (GroenLinks) herinnert de raad aan de huidige functie van de drafbaan. ‘Het was en blijft een evenemententerrein. Wij vragen nu om de broodnodige investeringen te doen in watervoorzieningen, stroom, enzovoort.'

'Ondanks de huidige coronacrisis blijven evenementen bestaan. Wij denken dat we deze festivalluwte kunnen gebruiken om ingrepen te doen aan het terrein’, aldus Chakor.

Onbetrouwbaar

De Stadspartij vindt dat de gemeentebestuurders de drafsport ‘de nek omdraaien’. ‘Een bijna honderdjarige, trouwe huurder wordt op straat gezet zonder alternatief te bespreken’, zegt Amrut Sijbolts.

‘Inwoners en verenigingen moeten vertrouwen op een betrouwbare overheid', maar volgens Sijbolts toont de gemeente zich op dit dossier geen betrouwbare overheid.

Motie van afkeuring

De Stadspartij diende samen met de PVV nog een motie van afkeuring in. Daarmee keurden de partijen de handelswijze van het college af.

Die motie leek diepe sporen na te laten bij GroenLinks. Toen de motie werd ingebracht, vroeg de partij een schorsing aan. ‘We zijn erg van deze motie geschrokken. Ons sentiment is dat dit totaal overtrokken en buitengewoon vreemd is’, aldus Benni Leemhuis bij het voortzetten van de raadsvergadering.

Het is nog niet bekend wanneer het onderzoek naar de realisatie van het evenemententerrein klaar is.

Meer over dit onderwerp:
coronavirus zorg
Deel dit artikel:

Recent nieuws