Doorbraak in Delfzijl: 337 huishoudens krijgen nieuwe woning

De Zandplatenbuurt
De Zandplatenbuurt © Mario Miskovic/ RTV Noord
Na jaren wachten hebben de bewoners van 337 huizen in de wijk Delfzijl Noord vrijdag duidelijkheid gekregen over hun woning. Ze kunnen allemaal een nieuw huis krijgen in het kader van de versterkingsoperatie.
Dat maakte minister Kajsa Ollongren (D66) van Binnenlandse Zaken zojuist bekend in een videoboodschap vanuit Den Haag. Bewoners van de buurt konden dat via een livestream volgen.
Minister Ollongren maakte het nieuws in een videoboodschap bekend
Minister Ollongren maakte het nieuws in een videoboodschap bekend © Screenshot video

Bewoners voelden zich ongelijk behandeld

Het gaat om de Zandplatenbuurt Zuid, met ruim tweehonderd huurwoningen van Acantus en 137 koopwoningen. De huizen zijn drie jaar geleden geïnspecteerd, maar de bewoners moesten nog altijd wachten op het versterkingsadvies.
De bewoners voelden zich ongelijk behandeld, omdat hun 'buren' in de Zandplatenbuurt Noord anderhalf jaar geleden al te horen kregen dat zij een nieuwe woning krijgen. Vrijwel alle 527 huizen gaan daar tegen de vlakte.
De Zandplatenbuurt Noord en Zuid
De Zandplatenbuurt Noord en Zuid © RTV Noord

Taskforce heeft geholpen

Om sneller tot een oplossing te komen, heeft burgemeester Gerard Beukema van Delfzijl samen met woningbouwcorporatie Acantus, het ministerie van Binnenlandse Zaken, de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) en de Belangenvereniging Versterking Zandplatenbuurt eerder dit jaar een taskforce ingesteld.
Deze werkgroep stelde voor om de adviezen van de nagenoeg identieke woningen uit de Zandplatenbuurt Noord over te nemen voor het zuidelijke deel van de buurt. Daardoor moet de versterkingsoperatie sneller verlopen. Dat advies heeft het ministerie nu overgenomen.
De Zandplatenbuurt Zuid in Delfzijl loop van de Europaweg tot aan de Borkumerrif
De Zandplatenbuurt Zuid in Delfzijl loop van de Europaweg tot aan de Borkumerrif © Gemeente Delfzijl

Verhuizen naar andere plek in havenstad

Van de huurwoningen van Acantus staat al nagenoeg vast dat ze gesloopt gaan worden. De bewoners kunnen verhuizen naar een nieuwe woning elders in de havenstad. De particuliere eigenaren kunnen kiezen voor versterking of sloop en nieuwbouw.
Vorige week werd al bekend dat in de wijk Opwierde in Appingedam eveneens 337 huizen opnieuw worden gebouwd.