VOLE: 'Lesvluchten zorgen voor te veel overlast'

Een student van de KLM Flight Academy op Groningen Airport Eelde
Een student van de KLM Flight Academy op Groningen Airport Eelde © Andries Ophof/RTV Drenthe
De Vereniging Omwonenden Luchthaven Eelde (VOLE) trekt in een brief aan Provinciale Staten van Groningen aan de bel over het toegenomen aantal lesvluchten op Groningen Airport Eelde. In de brief wordt het geluid van de lesvliegtuigen van de KLM Flight Academy omschreven als 'irritant repeterend lawaai'.
De brief is ook gestuurd aan de provincies Drenthe en de gemeenten Tynaarlo en Assen, de andere overheidsaandeelhouders van de luchthaven, weet RTV Drenthe.

'Extreme overlast' na fusie vliegscholen

Volgens VOLE geven de lesvluchten 'extreme overlast' voor de inwoners van de tien dorpen rondom Eelde, maar ook voor de omgeving ver daarbuiten. Inwoners van Noord-Groningen hekelden het lawaai van de dalende en optrekkende vliegtuigen al eerder.
De verhuizing van de vliegschool van Martinair van Lelystad naar Eelde zou het aantal lesvluchten en daarmee ook de overlast hebben vergroot, stelt VOLE. Die vliegschool is inmiddels gefuseerd met de KLM Flight Academy, die al op het vliegveld van Eelde gevestigd was.

Geluidsruimte

VOLE vindt ook dat de noordelijke politiek Groningen Airport Eelde veel geluidsruimte heeft gegeven om zo meer commercieel luchtverkeer mogelijk te maken. Maar die geluidsruimte wordt nu vooral ingenomen door de lesvluchten.
De Inspectie Leefomgeving en Transport constateerde in de zomer overigens nog dat Groningen Aiport Eelde de geluidsnormen niet overschrijdt. Ook specifiek bij de circuitvluchten, waar de lesvluchten onder vallen, zijn geen overtredingen geconstateerd, staat in een onderzoeksrapport.

'Gezondheidsschade tot gevolg'

Naast geluidsoverlast kaart VOLE verder in de brief aan dat twaalf van de vijftien lesvliegtuigen verouderd zijn, met gezondheidsschade tot gevolg: 'Het zijn brandstofslurpende vliegtuigen met veel uitstoot van CO2, stikstof en fijnstof. Wat het nog erger maakt; deze oude vliegtuigen gebruiken veel loodhoudende benzine.'
In de brief vraagt VOLE de besturen om te stoppen met de plannen om van vliegveld Eelde een opleidingsluchthaven te maken. Ook wordt Gedeputeerde Staten gevraagd om de subsidies aan het vliegveld nog eens tegen het licht te houden, omdat volgens VOLE niet aan de voorwaarden wordt voldaan.